Решението по дело срещу прокурора Иван Гешев за дискриминация ще изчака две седмици

Комисията за защита от дискриминация проведе първото заседание по жалбата срещу зам. главния прокурор Иван Гешев, заради изказването му “… така правят и циганите”. Гешев не се яви лично, тъй като в момента е на делото КТБ и бе представляван от адвокат.

Жалбата срещу него е от ромския активист Христо Николов, както писа Маргиналия.  Николов е председател на Фондация „Саворе“, която  цели да подпомага интеграцията на малцинствените групи в обществения и културния живот и да изгражда механизми за защита на техните права. Той познава отлично Закона за защита от дискриминация и редовно завежда подобни искове. Подавал е жалба срещу бившия здравен министър Петър Москов заради данните, че повечето нападения над лекари са в ромските гета. Осъди кмета на Елин Пелин за изявление, което съдържа множествена дискриминация към ромското малцинство.

Адвокататът на Иван Гешев поддържа, че жалбата е неоснователна, защото изказването не е слово на омразата, а “само и единствено упражняване право на мнение”. Гешев не визирал определена група български граждани, а говорел за поведението на подсъдимите в България като цяло.

Не така смята обаче Христо Николов. Той поддържа тезата си ,  че в изказването на Гешев “и…циганите така правят включително и по делата”, той отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя етноса от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор, на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си.

Попитан за прогнозата му, Христо Николов заяви пред Маргиналия: “Той използва думата “циганите”, вместо легалното наименование ромската общност целенасочено.Очаквам да бъде осъден и глобен с най-високата глоба. Изказването му съдържа множествена дискриминация, която чл.50 ,т.1  от Закона за защита от дискриминиция преследва най-строго. Затова и делото бе гледано от петчленен състав на КЗД!”

Комисията трябва да се произнесе в двуседмичен срок, който е инструктивен. Ако жалбата бъде уважена, то възможното наказание за Гешев е глоба между 250 до 2000 лв.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.