Решението по дело срещу прокурора Иван Гешев за дискриминация ще изчака две седмици

Споделете статията:

Комисията за защита от дискриминация проведе първото заседание по жалбата срещу зам. главния прокурор Иван Гешев, заради изказването му “… така правят и циганите”. Гешев не се яви лично, тъй като в момента е на делото КТБ и бе представляван от адвокат.

Жалбата срещу него е от ромския активист Христо Николов, както писа Маргиналия.  Николов е председател на Фондация „Саворе“, която  цели да подпомага интеграцията на малцинствените групи в обществения и културния живот и да изгражда механизми за защита на техните права. Той познава отлично Закона за защита от дискриминация и редовно завежда подобни искове. Подавал е жалба срещу бившия здравен министър Петър Москов заради данните, че повечето нападения над лекари са в ромските гета. Осъди кмета на Елин Пелин за изявление, което съдържа множествена дискриминация към ромското малцинство.

Адвокататът на Иван Гешев поддържа, че жалбата е неоснователна, защото изказването не е слово на омразата, а “само и единствено упражняване право на мнение”. Гешев не визирал определена група български граждани, а говорел за поведението на подсъдимите в България като цяло.

Не така смята обаче Христо Николов. Той поддържа тезата си ,  че в изказването на Гешев “и…циганите така правят включително и по делата”, той отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя етноса от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор, на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си.

Попитан за прогнозата му, Христо Николов заяви пред Маргиналия: “Той използва думата “циганите”, вместо легалното наименование ромската общност целенасочено.Очаквам да бъде осъден и глобен с най-високата глоба. Изказването му съдържа множествена дискриминация, която чл.50 ,т.1  от Закона за защита от дискриминиция преследва най-строго. Затова и делото бе гледано от петчленен състав на КЗД!”

Комисията трябва да се произнесе в двуседмичен срок, който е инструктивен. Ако жалбата бъде уважена, то възможното наказание за Гешев е глоба между 250 до 2000 лв.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.