Решетки ако посегнеш на жена в Италия дори с цвете

Споделете статията:

Да посегнеш на жена в Италия, дори с цвете, е невъзможно, защото нов закон праща зад решетките за такава постъпка, пише „klassa“.

Нормативният акт срещу мъжката агресивност се нарича „Червен код“. Негов автор е министърът на правосъдието – известната адвокатка Джулия Бонджорно.  Като основен мотив за приемането на „Червен код“ Бонджорно е вписала нарастване през последните години в страната на посегателствата срещу жените. Статистическите данни са впечатляващи и тревожни – само през 2018 г. за съжаление са били убити от настоящи и бивши съпрузи, от любовници или изнасилвачи 106 жени. В същото време близо 50 хиляди италианки са се оплакали в полицията, че са били тормозени, преследвани, бити, изнасилвани и т.н. А досега действащите нормативни актове според министърката са били буквално толерантни към насилниците, тъй като са предвиждали нищожни наказания или са позволявали съдебните дела да се проточват до безкрайност.

Новият закон е суров към всеки мъж, който само вдигне ръка на жена, била тя законно съпруга, приятелка или непозната. Решетките за изнасилване се увеличават от сегашните 5 – 7 години до 12 години, за преследване (т.нар. стокинг) ще се лежи до 6 г., за домашно насилие – от 3 до 7 г., като те могат да бъдат и повече, ако съпругата е бременна или е унижавана пред малолетни.

„Червен код“ въвежда и признава няколко нови престъпления, за които също ще бъдат налагани тежки наказания. Първото е „обезобразяване с киселина“, за което са предвидени до 14 г. затвор, а при смърт на жертвата и доживотен затвор. Другото престъпление е “revenge porn” или качването в интернет на порно снимки и видеоматериали на партньорката с цел отмъщение – за него са предвидени от 1 до 6 г. затвор, плюс 15 хил. евро глоба. До 6 г. решетки пък се полагат за комбиниран „насилствен брак“ – третото новопреследвано престъпление.

Важен детайл от закона е увеличаването на сроковете за оплакване в полиция от жертвите – вече то може да бъде внасяно от 6 до 12 месеца след извършване на престъпното деяние. Като силите на реда се задължават незабавно да информират прокуратурата и потърпевшата да бъде изслушана от магистратите в рамките на максимум 3 дни. След това съдебното производство срещу насилника трябва да бъде извършвано по съкратената процедура с цел бързото налагане на наказанието.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.