„Резервна планета няма!“- лозунгът на многохилядните протести на днешните деца, последователи на Грета Тунберг

Започна „Климатична стачка“ на активистите, изискващи сериозни политически ангажименти в борбата с последиците от климатичните промени с надслов „Резервна планета няма!“. Тя е част от глобалната инициатива „Fridays for Future“ („Петъци за бъдеще“) на ученически бойкот на училището в петък с призив за повече действия от взимащите решения и бизнеса за защита от промените в климата.

Началото беше дадено в Австралия, където хиляди ученици днес не влизат в класните стаи. Младежите се събират в централната част на Сидни и призовават големите корпорации и австралийските управници да предприемат спешни мерки срещу климатичните промени. Шествия се очакват в близо 150 държави, а кулминацията на протестите ще бъде в Ню Йорк, където е и тяхната вдъхновителка – 16-годишната ученичка Грета Тунберг.

Ето какво написа в профила си журналистката Аделина Марини:

„Без медиите нямаше да бъде възможно да се промени дневният ред. Натискът на гражданското общество и медиите вече е толкова голям, че принуди и канцлерът Ангела Меркел да предупреди автомобилната индустрия, че имат срок до 2030-та да оцелеят, преминавайки на ток. С изключение на АфД няма политик в Германия, който да не говори за климата и какво трябва да се направи. Не само в Германия, но и в много развити държави всички теми са пречупени през климата“.

За България три събития се организират от националните координатори на „Петъци за бъдеще“ . В София ще има шествие, тръгващо в 18 часа от Националния дворец на културата. Във Варна началото на шествието ще бъде дадено в 18:30 на входа на Морската градина. В Самоков хората се събират на площад „Захари Зограф“ в 17:00 часа, пише Дневник.

В митингите този петък няма да участват само ученици. Ще се включат хиляди офиси на фирми в целия свят, чиито служители ще напуснат работните си места в знак на протест срещу бездействието в борбата с глобалното затопляне. Световната инициатива събира съмишленици онлайн, като всеки, който има желание да се включи в своята страна, може да намери най-близкото събитие

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.