Резултати от изследване: Лондончани биха приели гей за кмет

71% от лондончаните ще се чувстват добре, ако кметът им е гей, а само 16% биха изпитвали неудобство. Това показват резултатите от онлайн изследване, проведено по поръчка на британското радио LBS. Изследването е осъществено от маркетинговата компания YouGov и включва 1100 пълнолетни жители на Лондон. За разлика от повечето онлайн изследвания, тези на YouGov са представителни и се извършват по строга методология.

Въпреки това, според изследването с най-големи шансове в напреварата с настоящия кмет на Лондон Борис Джонсън са двама хетеросексуални кандидати – баронесата Теса Джоуел от лейбъристите и Зак Голдсмит от консерваторите.

Андрю Боф – консерватор, който е открит гей, е единственият гей от кандидатите на торите за кмет. Айвън Масоу, известен като борец за гей права от консерваторите, не беше включен в списъка на номинираните. За открито хомосексуалния Ричард Хендрън от Партията на независимостта на Найджъл Фарадж също се смята, че ще се бори да бъде включен в номинациите за кмет на партията си. По-рано тази година Хендрън организира група от партията си, която да се включи в прайда в Лондон. Организаторите на прайда се опитаха да забранят участието на групата, но тя все пак се присъедини към прайда.

Към момента баронеса Теса Джоуел води в предизборните изследвания – 53% от лондончаните твърдят, че биха предпочели лидер на лейбъристите, а 47% – на консерваторите.

Вчера новинаркият сайт ITV news стана обект на множество критики, след като акаунтът на медията в Туитър иронизира резултатите от изследването на LBS така: „Кмет гей или кмет мюсюлманин? Кой предпочитате да управлява вашия град?“

В България първият кандидат за кмет – открит гей, е Виктор Лилов, който се кандидатира за кмет на София. До този момент не са известни проучвания на обществените нагласи във връзка с предстоящите местни избори, в които жителите на София да са питани как биха приели, ако кметът им е гей.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.