Резултати от изследване: много нехетеросексуални жени са преживели насилие

Много нехетеросексуални жени са преживели насилие в интимните си връзки. Голяма част от тях не осъзнават, че става дума за насилие, сочат резултатите от качествено изследване, проведено сред 40 лесбийки, бисексуални, пансексуални и трансджендър жени от 10 български града. Изследването, проведено от Фондация Ресурсен Център „Билитис“, беше представено от Лора Новачкова в Червената къща снощи.

Избраните жени са подбрани на принципа на отзовалите се. С тях са проведени полустандартизирани интервюта. Изследователският екип е получил много откази за участие в изследването, защото жените не са искали да говорят за насилието във връзките си, сподели Лора Новачкова. Съгласие са давали предимно по-млади момичета и жени – най-възрастната от интервюираните е на 34 години.

От 40-те участнички в изследването само една не е преживяла насилие във връзката си с друга жена, и тя е била на 17 години. Новачкова уточни, че става дума за различни видове насилие – не само физическо, а и вербално, емоционално, икономическо и т.н. Тя разказа, че немалко от интервюираните са осъзнали, че са преживели насилие във връзката си, в хода на интервюто, и за някои от тях това е било шокиращо откритие.

Нито една от жените не е подала оплакване за преживяно насилие, макар сред участничките в изследването да има и такива, които са постъпили в болница в резултат на побой, както и такива, които са изнасилени от партньорките си. Нерядко насилието е взаимно – не само от страна на едната партньорка, а и от двете страни.

Поради общоприетите стереотипи често пъти жените нямат ресурси да осъзнаят какво точно им се е случило. Интервюираните жени, които са били изнасилени, не са казвали „приятелката ми ме изнасили“, а „почувствах се, като че ме е изнасилила“.

Транссексуални жени, които са сексуални работнички, също така признават, че нееднократно са преживявали насилие от страна на полицията.

Сред причините, според Лора Новачкова, жените да не са склонни да осъзнават и да признават за насилието, извършено над тях, са стигмата на обществото, отхвърлянето от страна на близките им и вътрешната хомофобия. Понякога само в насилническата връзка те могат да бъдат себе си, каза тя, защото често пъти близките им или не знаят за сексуалността им, или не ги приемат.

Друга предпоставка е липсата на социални услуги, предназначени за такива жени, като в това отношение най-сериозен е проблемът с транссексуалните жени. Също така има много малко психотерапевти, особено извън София, които могат да работят с нехетеросексуални жени, според проучването на „Билитис“. Освен това за много жени е непосилно да плащат за психотерапия.

Изследването беше представено в рамките на LGBTI Community Fest, който се провежда от 30 ноевмври до 5 декември в Червената къща. Програмата на феста може да се прочете тук в Maginalia.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.