Резултати от изследване: засилване на десния екстремизъм в Германия

Споделете статията:

Всеки десети германец иска водач (фюрер), който за доброто на всички да управлява страната със здрава ръка. 11% от немските граждани смятат, че евреите имат твърде голямо влияние, съобщава германското издание „Шпигел онлайн”. 12% са на мнение, че германците превъзхождат другите народи по природа. Една четвърт от поколението под 30-годишна възраст в Източна Германия е настроено враждебно към чужденците. А една трета от германците искат да предпазят страната си от опасни чужди влияния.

Данните са от представително проучване, проведено от Лайпцигския университет. То е най-новата част от едно лонгитюдно (повтарящо се в продължение на дълъг период от време) изследване, което следи политическите нагласи в Германия от 2002 г. През 2016 г. са интервюирани 2420 души можду 14 и 93 години – 1338 жени и 1082 мъже.

Според резултатите от проучването почти 9% от германците смятат, че има хора, чийто живот е ценен, както и такива, на които животът е безполезен. Шовинизмът е разпространен сред повече от една пета от тях, които смятат, че главната цел на Германия трябва да е да получи властта и престижа, които й се полагат. А над 8% от германците са на мнение, че националсоциализмът си е имал и хубавите страни. Според почти 6%, като изключим унищожението на евреите, Хитлер си е бил добър държавник.

Малко над 40% от населението на Германия смята, че трябва да се забрани на мюсюлмани да имигрират в страната. Според близо половината ромите и синтите трябва да бъдат прогонени от градските центрове. 60% смятат, че хората, търсещи убежище, не се страхуват наистина от преследване в родината си. 40% намират за отблъскващо хомосексуални да се целуват на публично място.

„Все още има голям брой хора, които искат да обезценят и да преследват онова, което възприемат като отклоняващо се или чуждо”, писаха Оливие Декер и Елмар Брелер, двама от редакторите на изследването.

„Десният екстремизъм намери в „Алтернатива за Германия” нова родина”, каза изследователят Декер пред „Шпигел онлайн”. „Смята се, че нацистите и десните екстремисти са в периферията на обществото. Но това не е така, идеологията на националистическото мислене е много разпространена”, допълни той.

Още от самото начало на изследването е установено наличието на хора с дясноекстремистки нагласи. „Когато на хората се зададе въпроса – къде стоите политически, 90% казват: в центъра. Но те защитават все по-антидемократични позиции. Всички, които до този момент само са били убедени в тях, днес изразяват какво мислят и съответно действат – посредством гласуване или политически мотивирано насилие”, казват авторите на изследването.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.