Риз Ахмед призовава за спешна промяна в „токсичните изображения“ на мюсюлманите в киното

Риз Ахмед обяви нова инициатива за борба с „проблема с невярно представяне на мюсюлманите“ на екрана, казвайки: „Индустрията на ислямофобията е тази, която измерва цената си в кръв, пише Gardian.

В страстна реч, адресирана до филмовата индустрия, публикувана в социалните медии и YouTube, звездата от Sound of Metal описа собствените си трудни преживявания, включително агресивни разпити на летищата, и каза: „Проблемът с мюсюлманското негативно представяне вече не може да бъде пренебрегван … и това е проблем, който шепа известни мюсюлмани в бизнеса не могат да решат. “

Позовавайки се на есе, което той написа за книгата „Добрият имигрант“ през 2016 г. и отпечатано в „Гардиън“, той добави: „Напредъкът, постигнат от няколко от нас, не създава цялостна картина на напредъка, ако повечето изображения на мюсюлманите на екрана или не съществуват, или са закрепени в онези стереотипни, токсични, двуизмерни изображения. “

Актьорът отправя остри критики към спечелилите Оскар филми „Американски снайперист“, „The Hurt Locker“ и „Арго“, наричайки ги „откровено расистки“ и че те са „филми, които обезличават и демонизират мюсюлманските персонажи, доколкото те са извършители или жертви на насилие, недостойни за съпричастност или неспособни за съпричастност ”. Той също така каза, че е „изкормен“ от изобразяването на мюсюлмански герои в амазонския сериал „Момчетата“. Това беше“Шоу, което обичах“, казва Риз Ахмед.

Популярният актьор подчертава, че „това няма да се случи на никоя друга малцинствена група“, Ахмед посочва недостатъците на блокбъстъра „Черната пантера“ на Marvel („един от най-прогресивните събития в нашата култура през последните години“), в който мюсюлманите се появяват в началните сцени като терористи, извършващи отвличане.

 

От 200 филма, анализирани за последното проучване (включително 100 от САЩ, 63 от Великобритания и 32 от Австралия), по-малко от 2% от говорещите роли са с мюсюлмански характер. В американските и британските филми това е спаднало до 1,1% и в двата случая. (Това се сравнява с националната прогноза за процентното население от 1,1% в САЩ и 5,16% във Великобритания.)Проучването анализира и елементи на изобразяването на мюсюлмански персонажи, като установява, че 39% от мюсюлманските персонажи във филмите с примерни проби са извършители на насилие, а 53% са целите. Над 58% от мюсюлманските персонажи са мигранти или бежанци, почти 88% не говорят английски или не с акцент, а над 75% носят дрехи, свързани с тяхната религия.

Планът за включване на мюсюлманите дава препоръки към филмовата и телевизионна индустрия и наемане на мюсюлмански творци. Докладът също така предлага индустриални организации „официално да признават мюсюлманите като маргинализирана, тормозена и недостатъчно финансирана група във вашите програми за разнообразие, справедливост и включване“.

В изявление на уебсайта „Стълбове“ Ахмед добавя: „Представянето на мюсюлмани на екрана подхранва политиките, които се прилагат, хората, които биват убивани, страните, които биват нападани. Данните не лъжат. Това проучване ни показва мащаба на проблема в популярното кино и цената му се измерва в загубен потенциал и загубени животи. “

източник

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.