Родители на деца с увреждания и работещи в социалната сфера молят синодните митрополи да преразгледат позицията си за ЗСУ

Днес представители на организации, доставчици на социални услуги, и на родители на деца с увреждания от страната се срещнаха в Синодната палата с главния секретар на Св. Синод Мелнишки еп. Герасим. Те са предали на епископа отворено писмо до Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и епархийските митрополити относно синодното становище за Закона за социалните услуги. Писмото е подписано от 227 родители на деца с увреждания, на деца в риск, осиновители, приемни родители, преподаватели и професионалисти от социалните услуги в страната.

Подписалите писмото определят себе си като верни чеда на Православната църква и молят архиереите да преразгледат становището си от 13.11.2019 г.

„Повече от 5 години ние апелираме да бъде приет закон за социалните услуги, за да се подобрят условията за подкрепа на нуждаещите се в страната. От публикуваното становище на Светия Синод оставаме с впечатление, че синодалните архиереи са били подведени от юристи, които не познават реалностите на социалната система и са направили едностранен и необективен прочит на новия Закон за социалните услуги“, твърдят авторите на писмото.

Според тях становището, подписано от архиереите, съдържа обобщения, направени „едностранно и без познаване на системата, функциите и взаимовръзките в социалната сфера, които са изцяло неоснователни, теоретични и аргументирани с несъстоятелни съпоставки на нормативни актове. Този формален и теоретичен подход, който е извън „живия живот“, е довел до повърхностни изводи, които създават зловредна скандалност, страх и недоверие в хората“.Авторите на писмото изразяват тревога, че членовете на Св. Синод са „получили тенденциозен прочит, който не отговаря на обективната действителност. Нямаме никакво съмнение и дълбоко вярваме във вашата правдивост и подкрепа към децата в риск и техните семействата, към хората в бедност и неравностойно положение“, се казва още в текста.Родителите на деца с увреждания и работещите в сферата на социалните услуги, определящи се като православни християни, отбелязват в писмото, че за тях е важна подкрепата на Църквата и архиереите. „Ние и хората, трудещи на нелекото поприще на социалните услуги, се нуждаем от насърчаващо духовно становище от страна на Св. Синод, което да ни окуражи в труда и делата ни, да ни даде утеха и ни напъти да прилагаме християнските принципи на милосърдие в своята всекидневна работа“, се казва в писмото.В заключение подписалите отвореното писмо молят Св. Синод да преразгледа спорния документ. „Молим Ви, като боголюбиви отци, които сте поели мисията да се грижите за духовното и житейско благоденствие на българския народ, да преразгледате своето становище по Закона за социалните услуги и да подходите към този въпрос с цялата обективност и отговорност, която носите пред нашия Господ Иисус Христос. Българските семейства, хората в неравностойно положение, се нуждаят от вашата подкрепа“.Според авторите на писмото в становището на Св. Синод се полемизира с постановки и твърдения за Закона за социалните услуги, които не отговарят на истината по няколко точки, които са подробно развити и приложени в анекс към писмото – тук.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.