Рохинкските бежанци не могат да напуснат лагера в Кокс Базар, Бангладеш

Споделете статията:

 

Мюсюлманите Рохинки имат достатъчно храна и няма да им бъде предоставен безопасен проход, който са поискали от две отдалечени села.  Рохинските селяни заявиха, че искат да напуснат лагерът в Кокс Базар, но се нуждаят от правителствена защита срещу етническите будисти на Рахин, които заплашваха да ги убият,  съобщи Ройтерс.

Тин Маунг Суе, секретар на правителството на Рахин, заяви, че исканията от двете села за безопасно преминаване са били отхвърлени, тъй като имат достатъчно ориз и са защитени от близък полицейски пост. “Техните причини не бяха приемливи. Те трябва да останат на първоначалното си място”, каза той.

Откакто на 25-ти август войниците Рохинки стартираха смъртоносни атаки в Рахин и провокираха ожесточени репресии срещу военните от Мианмар, най-малко 420 000 рохинки са избягали в съседен Бангладеш. Ситуацията беше наречена “учебник по етническо прочистване” от  върховният комисар на ООН Зеид Раад ал Хусейн  по-рано този месец.

Жителите на Ах Наук Пийн, една от двете села в Рохинки, заявиха, че се надяват да се преместят в лагера край Ситве, близката държавна столица. Но такова движение е невъзможно,  според държавния секретар Тин Маунг Суе, тъй като „може да разгневи будистките Рахини и допълнително да засили напрежението”

В Ах Наук Пийн живеят около 2700 души, селото се се намира наполовина скрито сред овощни дървета и кокосови палми на полуостров с огромно количество валежи.  Жители на селото се оплакват, че мъжете от Рахин са отправяли заплашителни телефонни разговори, а също така са ги заплашвали с думите “Напуснете, или ще ви избием всички”.  Главният Рахин отказва да признае тормоз над мюсюлманските си съседи, но иска да напуснат, поради опасението, че могат да си сътрудничат с бойци от Араканската армия за спасение Рохингия (АРСА), която извърши атаките от 25-ти август.

Във вторник лидерът на Мианмар Аун Сан Су Чи обеща в национален ефир да накаже нарушителите на човешки права в Рахине, но не адресира  обвиненията в етническо прочистване от страна на военните. Лауреатът на Нобеловата награда за мир заяви, че много мюсюлмани не са избягали и призовава чуждестранни дипломати да проучат защо някои райони на държавата Рахин “са успели да запазят мира”.

Кин Тун Айе, шеф на Шуе Лаун Тин, една от близките селища Ракин, заяви, че са прогонили двамата мъже от Рохинки, в случай че “планират да атакуват или взривят нашето село”. “Те не трябва да се доближават до това време на конфликт. Хората живеят в постоянен страх “, каза той.

Службата на постоянния координатор на ООН в Мианмар каза пред Ройтерс, че е “осведомена и загрижена” за положението и го обсъжда с правителството на Мианмар.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.