Ройтерс: десетки убити близо до Дамаск

Въздушен удар от страна на сирийското правителство на североизток от Дамаск уби най-малко 80 души. Информацията е от спасителите след нападението и Сирийската обсерватория за човешки права, цитирани от Ройтерс.

Най-малко 200 души бяха ранени при нападението на Дума, на 15 км североизточно от Дамаск, твърдят базираната в Англия Обсерватория и местните представители на Сирийската гражданска защита – спасителна служба, действаща в бунтовническите зони. Според Обсерваторията, по време на въздушния удар са били изстреляни най-малко 10 ракети. Тя обвинява и военните самолети, че са бомбардирали отново, след като спасителите пристигнали на мястото на нападението.

„Това е документирано клане”, заяви Рами Абдулрахман, ръководител на Обсерваторията. Сирийски военен източник съобщи, че мишена на въздушните удари над Дума и близо до Хараста е била щаб квартирата на бунтовническата групировка Ислямска армия, която атакувала правителствени постове на 15 август.

Видео, пуснато от Ислямска армия, показва, че лидерът й Захран Алуш участва в нападението. Групировката е една от най-мощните въстанически формации, действащи близо до Дамаск, седалище на президента Башар ал-Асад. За повече от четири години граждански войни от групировката са убили четвърт милион души.

Друго видео със символа на Сирийската гражданска защита показа десетки тела, подредени на земята. На снимка се вижда как служители на гражданска защита увиват труповете в бели платнища. Друг клип показва как спасителите пренасят телата по улици, осеяни със зеленчуци и останки.

Сирийската гражданска защита оповести имената на 60 души, идентифицирани като убити по време на нападението. „Още десетки хора трябва да бъдат разпознати”, се казва на фейсбук страницата й.

Примирието между враждуващите страни в Забадани и две села на североизток бе прекратено в събота, 15 август, когато преговорите за по-дълготрайно спиране на враждебните действия се провалиха.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.