Ройтерс: Ислямска държава вдига залога с атаката срещу египетската джамия

Лекотата, с която нападателите на египетската джамия осъществиха разстрела на повече от 300 души, показва заплахата, която представляват въоръжените групировки в най-населената арабска страна, съобщава Ройтерс.

След четири години борба с Ислямска държава в Синай, където групировката е убила стотици войници и полицаи, властите все още са изправени пред враг с растящи амбиции в Египет, въпреки пораженията му в Ирак, Сирия и Либия.

Развели черното знаме на Ислямска държава, нападателите пристигат с джипове и откриват огън срещу джамията Ал Рауда в Бир ал-Абед, като оставят килимите й подгизнали от кръв, разказват очевидци и полицаи. Молещите се в храма, сред които и много деца, опитали да избягат със започването на стрелбата. След края на нападението повечето от тях били безжизнени.

Нито една групировка не поема отговорност.

Египтяните са потресени, защото нападението е било насочено срещу джамия – рядкост в историята на ислямистките атаки в страната. Възможността най-крайните ислямисти да променят тактиката си и да избират нови мишени, е притеснителна за Египет, където правителствата се опитват да се справят с далеч по-слаби групировки от Ислямска държава.

Египетските лидери са приели нулева толерантност към тях, с въздушни удари, нападения на скривалища на бойци и присъди за дълготраен престой в затвора. Президентът Абдел Фатах ал-Сиси за пореден път се заканва да смаже бойците.

„Въоръжените сили и полицията ще отмъстят за нашите мъченици и ще възстановят сигурността и стабилността с всички възможни сили”, каза той след петъчното клане.

Сиси призова към кампания за справяне с описваната от него крайна заплаха от радикален джихадизъм, с молба към умерените духовници да проповядват умерен ислям. Очаква се догодина той да се кандидатира за втори мандат. Дори с убедителна победа, той ще срещне натиск да спази обещанията за стабилност, особено ако нападения като това срещу Ал Рауда продължат.

За Ислямска държава селото е било мишена заради връзките му със суфизма – мистична форма на исляма, която крайните ислямистки групировки смятат за еретична. Някои от жителите на селото си спомнят как още преди година са били отправени заплахи от страна на Ислямска държава в интернет публикация. В обръщение през декември 2016 г. на ал-Набаа, един от религиозните лидери на групировката, ясно се казва, че поддръжниците на суфизма ще бъдат превърнати в мишена. Той споменава Ал Рауда директно.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.