Ройтерс: мигрантите търсят нови пътища на Балканите

След седмици в безизходица при затворената граница в северна Гърция, мигрантите и бежанците търсят нови, неофициални маршрути. Те се опитват да влязат в Македония, като се катерят през гори и хълмове през нощта, предаде „Ройтерс“.

На зазоряване в събота сутринта свидетел от „Ройтерс“ видя група от 70 души да преминават в Македония от Гърция през мястото, където няма телена ограда между двете държави. 

На близо 20 км или четири часа ходене от Идомени има градче от палатки, което дава подслон на хиляди бежанци и мигранти, заварени от поредицата затваряния на границите на Балканите.   Други мигранти, които са в бежански лагер, също правят опити да напуснат Идомени и да открият уязвими места по границата, за да се озоват на Балканите, което епредпочитаният маршрут към западна Европа.

„Няма друго решение”, каза Мутаз, сириец от Алепо. „Ако някой друг е в моето положение, какво ще направи с живота, който живеем? Ще го приеме ли, ще преглътне ли това, което вижда и което се случва?” Друг сириец, от Дамаск, заяви, че ще се опита да премине албанската граница пò на запад. „Има шанс да се проникне там през македонския маршрут, но македонските военни ще ви върнат обратно.”

Условията на живот в Идомени са ужасяващи, според правозащитни организации.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.