Ройтерс: Позицията на Тръмп за Вирджиния шокира съюзниците му

Най-близките съюзници на САЩ заклеймиха президента Доналд Тръмп необичайно силно и лично, след като в сряда той насочи част от обвинението за жестоките сблъсъци в щата Вирджиния срещу демонстриращите против въоръжените нео-нацисти, съобщава Ройтерс.

Британският министър председател Тереза Май, понесла много критики в родината си за поддържането на близки връзки с Тръмп по време на първото полугодие от президентството му, се произнесе открито, след като президентът повтори позицията си, че трябва да бъдат обвинявани и белите националисти, и протестиращите срещу тях.

„Няма и не виждам никакъв еквивалент между разпространяващите фашистки идеи и онези, които им се противопоставят. Мисля, че е важно хората на отговорни постове да заклеймяват крайно-десните идеи винаги, когато чуят, че някой ги подкрепя,” заяви Мей.

Лидерът на центристката либерално демократична партия каза, че Мей трябва да оттегли поканата си към Тръмп да посети Великобритания.

„След замазването от страна на Тръмп на убийството и омразата от страна на белите супремасисти, защо той все още е в списъка на официално поканените гости в страната ни”, туитва Винс Кейбъл.

Политиците в Германия, която има строги закони срещу речта на омразата и всякакви символи свързани с нацистите, убили 6 милиона евреи в Холокост, изразиха шока си от снимките на хората в Шарлотсвил, понесли свастики и скандиращи анти-еврейски обиди.

Канцлерът Ангела Меркел осъди „расисткото, крайно дясно насилие”. Съперникът й в изборите следващия месец, нарече коментарите на Тръмп „объркани брътвежи” на един опасен човек. „Не трябва да толерираме чудовищните глупости, които излизат от устата на президента”, каза Мартин Шулц в свое интервю.

Германският министър на правосъдието Хейко Маас, като Шулц член на ляво-центристката социалдемократическа партия, която управлява в коалиция с Меркел, обвини Тръмп, че омаловажава антисемитизма и расизма.

Израелският му колега, Айелет Шакед, член на ултранционалистката еврейска партия в правителството на министър председателя Бенямин Нетаняху, туитна: „Нео-нацистите в Америка трябва да бъдат съдени. Американската конституция няма предвид хора като тях.”

В разгорещена пресконференция във вторник, Тръмп заяви, че „обвинява и двете страни” за насилието, довело до смъртта на 32-годишната Хедър Хейер.

Изказването на Тръмп бе похвалено от бели супремасисти като Дейвид Дюк, бивш лидер на Ку Клукс Клан, който поздрави президента за „честността и куража” му.

Но в Европа, дори крайно-десните партии, които принципно приветстват националистките послания на Тръмп, са критично настроени към настоящата му позиция.

„Това са бели супремасисти и расисти, които трябва открито и твърдо да бъдат заклеймени”, каза Флориан Филипот, вицепрезидент на френския Национален фронт и ръководител на президентската кампания на Марин Льо Пен.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.