Ройтерс: Сълзите на жертвата във Вирджиния

Хедър Хейър е дошла в Шарлотсвил с приятелите й, за да се противопоставят на белите националисти, стекли се във вирджинския колежански град, за да настоят общинските власти да запазят статуята на военния герой на Конфедерацията, сподели шефът на жената в неделя, предава Ройтерс.

32-годишната помощник-адвокатка искала да изпрати ясно послание на неонацистите и симпатизантите на Ку Клукс Клан, дошли за едно от най-големите крайно-десни събирания в модерната американска история, че хората в родния й град отхвърлят техните възгледи.

Но решението й да се присъедини към протестиращите в събота й струва живота, когато 20-годишен мъж от Охайо я убива, като се врязва с колата в демонстрантите и ранява още поне 19 души.

Шефът на Хейър, Алфред Уилсън, мениджър в отдела по банкрути в Милър Уол Груп, разказва, че социалната справедливост е била постоянна тема в личния и професионалния живот на Хедър.

„Имало е случаи да вляза в кабинета й и да видя, че очите й са пълни със сълзи за различни несправедливости, които е видяла по света”, споделя Уилсън, „както например, когато четеше анти-мюсюлмански коментари онлайн.”

Хейър беше „много силна млада жена, която отстояваше мнението си и показа, че би дала всичко за равенството,” каза Уилсън, с когото е работела пет години, пред Ройтерс в неделя.

Хедър Хейър е родена в Шарлотсвил, където се намира основният кампус на Вирджинския университет и е отгледана в близко градче. Завършила е гимназията „Уилям Монро” в Станардсвил.

Голяма част от работата на Хейър е била да помага на хора, които се опитват да не допуснат да бъдат изгонени от домовете им или да загубят колите си, или имат нужда от помощ при плащането на медицинските им сметки, споделя Уилсън.

Хедър е подкрепяла Бърни Сандърс, загубил при президентските номинации на демократите в полза на Хилари Клинтън. Като бяла жена тя смятала, че не е честно да се радва на свободи, които хора като чернокожия й шеф, Уилсън, нямат, разказва той.

„Ти имаш колежанско образование, но ако влезеш в магазин, може някой да тръгне след теб. Това не е честно,” Уилсън цитира думите на Хейър, които тя често му казвала.

Жертвата на белия националист е била твърдо против президента Доналд Тръмп и се е изказвала също срещу Джейсън Кеслър, блогърът организирал събирането на „Обединете дясното”, което бе разтурено преди да започне в събота.

„Хедър най-много се тревожеше за последните избори”, споделя Уилсън. „Тя буквално сядаше в кабинета си понякога и тихо плачеше от притеснение и загриженост какво ще стане със страната ни.”

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.