Ройтерс: САЩ напуска преговорите за глобалния миграционен пакт заради застрашен суверенитет

САЩ напуснаха преговорите за доброволен пакт за справяне с миграцията, тъй като глобалният подход към проблема е „просто несъвместим със суверенността на САЩ”, каза американският посланик в ООН Ники Хейли, съобщава Ройтерс.

В изявление от събота, 02.12., американският представител в ООН уточнява, че президентът Доналд Тръмп вече е взел решението.

„Никоя страна не е направила повече от САЩ и щедростта ни ще продължи,” заяви Хейли, чиито родители са имигранти от Индия. „Но решенията ни за имиграционната политика винаги трябва да бъдат взимани единствено и само от американци. Ние ще решим как най-добре да контролираме границите ни и на кого да бъде позволявано да влиза в нашата страна”.

Тръмп основа кампанията си от миналата година на обещанието да депортира голям брой имигранти и да построи стена на американската граница с Мексико, за да спре незаконната имиграция и престъпност в САЩ. Откакто е поел длъжността през януари той направи стъпки и към забраняването на достъпа на хора от определени мюсюлмански държави.

При 21.3 милиона бежанци в глобален план, 193-членното Общо събрание на ООН прие политическа декларация през септември миналата година, в което страните-членки се разбират да прекарат две години в обсъждане на споразумение за безопасна, контролирана и редовна миграция.

Администрацията на бившия американски президент Барак Обама подкрепи резолюцията, известна като Нюйоркската декларация, която също така моли Върховния комисар за бежанците, Филипо Гранди, да предложи глобален пакт за бежанците, който да се приеме през 2018 г.

„Глобалният подход в Нюйоркската декларация е просто несъвместима с американския суверенитет,” заяви Хейли.

Генералният секретар на ООН, Антонио Гутиерес, съжали за решението на САЩ, но изрази надежда, че САЩ ще се върнат към преговорите.

„Позитивната история на миграцията е ясна: трябва да се разкаже по-добре. Също така, предизвикателствата, които тя поражда, трябва да бъдат посрещнати с повече решителност и по-голяма международна координация,” каза говорителят на ООН, Фаран Хак.

Предшественичката на Хейли, Саманта Пауър, осмя хода на САЩ:

„Как повече да наскърбите мексиканския ви съсед, да обърнете гръб на най-отчаяните хора и да направите Америка нерелевантна на крайно дестабилизиращата глобална криза с една стъпка?!”, публикува тя своя пост в Туитър.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.