Ройтерс: Виетнам подкрепя затворническия мандат за дисидент при репресии срещу активисти

Споделете статията:

В понеделник съдът в Ханой постанови присъда от пет години за дисидент, осъден за анти-държавна дейност, който е нарушил условията на пробацията си, съобщиха от Reuters.https://www.reuters.com/article/us-vietnam-security/vietnam-upholds-jail-term-for-dissident-amid-crackdown-on-activists-idUSKBN1F41IA

36-годишният Нгуен Ван Оай, защитник на правата на човека и блогър, който публично е критикувал работата на виетнамското правителство по въпросите на правата на човека и околната среда, бе осъден на четири години затвор през 2013 г. за “дейности, насочени към свалянето на правителството”.

Върховният народен съд на Виетнам заяви на своя уебсайт, че Оай е обидил и посегнал физически  на двама служители по сигурността, които са отговаряли за пробацията му. След което е осъден на още пет години затвор през миналия септември и още четири години в пробация. След обжалване в понеделник от държавния вестник Vietnamplus съобщиха, че присъдата и пробацията му са пуснати в ход.

“Върховният съд беше несправедлив и не обективен”, заяви адвокатът на Оай, Ха Хиу Сон, за Reuters  по телефона.

Народният съд, който проведе делото в централната провинция Нге Ан, не отговори на искането за коментар в извън работно време.

Въпреки широкообхватните икономически реформи и нарастващата отвореност към социалните промени, комунистическият Виетнам запазва тясна медийна цензура и не толерира критика.

През ноември съдът потвърди 10-годишна присъда за друг виден блогър Нгуен Нгок Нху Куинх, известен като “Мем Нам”, който беше задържан за публикуване на пропаганда срещу държавата.

Групите за човешки права изразиха тревога, че репресията срещу активисти във Виетнам продължава с години.

“Това е повече от доказателство, че процесът на” обжалване ” във  Виетнам е загадка за международно потребление, като съдилищата действат в полза на осъдения,само когато правителството посочи, че осъденият е силно кооперативен”, заяви Фил Робъртсън, заместник-директор на Асоциацията за човешки права на Human Rights Watch.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.