САЩ: законопроект за компенсации на жертвите от 11 септември

Споделете статията:

Американският сенат прие законопроект, който ще позволи на жертвите от атаките на 11-ти септември да съдят Саудитска Арабия за нанесени вреди. Вероятно Белият дом няма да го приеме, а ще му наложи вето, съобщи Ройтерс.

Саудитска Арабия, която отрича отговорността си за нападенията от 2001 г., се съпротивлява срещу законопроекта. От страната заплашиха, ако законопроектът бъде приет, това да струва на САЩ до 750 милиарда долара.

Законопроектът „Справедливост срещу спонсорите на тероризъм” беше приет в Сената с единодушен вот. След това трябва да премине в Камарата на представителите, къде още не е насрочено гласуване. Ако бъде приет като закон, той ще премахне имунитета на държавния суверенитет, заради който не могат да се завеждат искове срещу правителства на страни, за които е доказано, че са участвали в подготовката и извършването на терористични нападения на американска почва. Законът също така ще позволи на оцелелите след нападенията, както и на роднините на загиналите, да търсят компенсации от други страни.

В този случай ще бъде позволено разглеждането на делата да продължи във федерален съд в Ню Йорк, тъй като адвокатите се опитват да докажат, че Саудитска Арабия е участвала в атаките на Световния търговски център и Пентагона.

Републиканският сенатор Джон Корнин от Тексас, който е поддръжник на законопроекта, твърди, че той не е насочен срещу саудитите, въпреки че се позовава на все още класифицирана секция от доклада за нападенията от 11-ти септември, който саудитските критици казват, че може да се отнася до Рияд.

Според сенатора зависи от съда да реши дали Саудитска Арабия може да бъде съдена. „Не вярвам, че това ще разруши отношенията ни с кралството”, заявява той.

Администрацията на Обама съобщи, че президентът се противопоставя на законопроекта и ще му наложи вето. Попитан дали демократите от Сената ще подкрепят ветото, техен представител отговори, че ще гласуват против Обама.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.