„Ром Кихот” участва в благотворителна инициатива

На 26 юни в Дом на киното за пореден път, благотворително бе излъчен филмът „Ром Кихот”. Поетичният разказ за ромската махала в Кюстендил на младите режисьори Нина Пехливанова и Петя Накова отново трогна зрителите с позитивния си и неклиширан прочит на ромския живот.

Приходите от филма и концерта след него са предназначени да покрият нощувките и храната за летен лагер по изкуство на децата от дом за деца лишени от родителски грижи „Христо Райков“, гр. Габрово.

Доброволците от организаторският екип споделят, че основната им мотивация и идея за възникването на Летните училища по изкуства, е че усилията за подпомагане на деца в риск, са насочени основно към материалното им подпомагане, като почти липсват проекти, стимулиращи духовните ценности у децата.Според тях „заниманията с изкуство формират по-богата култура, изграждат ценностна система и развиват творческото мислене. Целта на инициативата „Летни училища по изкуства“ е да подмогне по-лесната адаптация на децата към обществото като личности с по-добри морални и естетически качества, за което общуването с изкуството е изключително важно.”

В изданията на лятното училище се провеждат работилници, уроци и обучения в областта на изобразителното и приложното изкуство, театъра, музиката, цирковото изкуство, фолклора. Децата от дома са актьори, художници, сценографи, скулптори, танцьори, певци и музиканти. И организаторите и преподавателите даряват безвъзмездно труда и знанията си. Средствата са само за нощувките и храната на децата.

Повече информация за летния лагер за деца лишени от родителски грижи, за екипа и за идеята му, може да намерите тук :http://artcamp.info/ и тукhttps://www.facebook.com/LetenLagerPoIzkustva

Ако искате да подкрепите финансово лагерът и да, може да използвате тези сметки:Сдружение „МЕДИУМ – лаборатория за култура и образование“ (Сдружение МЕДИУМ) ProCredit Bank, BIC: PRCBBGSF, IBAN: BG43PRCB92301043774716

За преводи от чужбина: Sdruzhenie MEDIUM, ProCredit Bank, BIC: PRCBBGSF, IBAN: BG43PRCB92301043774716

*Повече за филма „Ром Кихот“ може да научите тук http://www.romaquixote.com/, важно е да се знае, че авторите на филма са готови да го предоставят за нови прожекции на всеки, който прояви интерес и има възможност да ги организира.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.