Роми дариха материали и с доброволен труд ремонтираха детското отделение в МБАЛ-Средец

Стаите в детското отделение на общинската болница в Средец са боядисани и освежени, благодарение на доброволно положения труд от група роми, пише Фрамар.бг.

Началото на историята е свързано с молбата на завеждащия детското отделение д-р Станков, отправена към пастора Йордан Атанасов – Джаско, група момчета от общността да помогнат на болницата и да поставят 12 квадратни метра теракот в една от стаите. На място групата установила, че условията в цялото отделение са неприемливи и ужасни. Така стигат до идеята за частичен ремонт, като закупят нужните материали.

Така 18 души, които са част от протестанската църква, се хващат на работа и боядисват и осемте стаи. За стореното получават искрената благодарност на екипа от МБАЛ в Средец.

Вероятно, защото у нас клишетата са се превърнали в начин, по който не само приемаме, но и си обясняваме света, то медиите определиха стореното от ромите в Средец като „чудо“. Големият въпрос обаче е защо протестанската църква успява там, където очевидно православната не може? Защо тези хора очевидно са станали част от общността или казано иначе приобщили са се? Вероятно защото някой не само работи с тях, но и знае как да го направи. Пасторът обяснява, че имат неделно училище, което се посещава от осемдесет деца и допълва, че учат не само тях, но и родителите им на отговорност и ги убеждават, че трябва да се сложи край на ранните бракове, а децата им да ходят редовно на училище.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.