Роми от старозагорска улица спасяват деца с увреждания от пожара вчера

Овладян е пожарът в Стара Загора, заради който бяха евакуирани 40 деца с увреждания.

62 декара борова гора от парк “Аязмото” са били унищожени. Пожарникарите успели да спрат стихията близо до Дома за медико-социални грижи, откъдето бяха евакуирани децата. Там се полагат дневни грижи за деца с двигателни и зрителни увреждания, както и се оказва педагогическа и психологическа помощ за децата и техните семейства. Пламъците още бушуват, заплашен е новоизграден католически храм, предава Бгнес.

Аделина Банакиева съобщи в социалните мрежи „Цяла улица роми помогнали на персонала в дом за деца с тежки увреждания да евакуират децата , поради възникнал пожар в дома ! Никой не ги е викал : видели пожар – отишли и влачили деца и техника!“

Друга потребителка на фейсбук коментира: „Те са задружни и при нужда реагират бързо. Не оставят човек в нужда, колкото и да не отговаря на предразсъдъците ви.“

Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве, авторитетен ментор за хора от най-уязвимите групи, също реагира във фейсбук:

„Хора. Постъпили човешки. Не съм изненадана. Трябва са спрем да се изненадваме от НОРМАЛНОСТТА и да я множим в глобален план. Че е дефицитна“.

„Екипът на Дома за медико-социални грижи за деца е реагирал изключително бързо и адекватно. Децата са в безопасност“, заяви директорът на звеното д-р Георги Узунов, цитиран от Агенция “Фокус”

По данни на очевидци, огнище е имало още и по пътя за кв. „Дъбрава“, където е имало пламнали сухи треви и храсти.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.