И роми, и българи протестират срещу планираното събаряне на „Виетнамските общежития“

Започна обществено обсъждане за съдбата на така наречените „Виетнамски общежития“  в квартал „Красна поляна“ в София. Според плановете на общината те трябва да бъдат премахнати. За това обсъждане съобщава сайтът „Дневник“, позовавайки се на БНТ.

Срещу идеята за събарянето им са настанените там роми, които протестираха пред сградите. За тях това е единственото жилище и ако блоковете, които наистина с в лошо състояние, бъдат премахнати, хората остават на улицата.

Листовка, разпространявана в квартал „Красна поляна“. Снимка: Светла Енчева.
Листовка, разпространявана в квартал „Красна поляна“. Снимка: Светла Енчева.

В същото време по информация на „Маргиналия“ срещу плановете за развитие на мястото протестират и българи. Според проекта, внесен в общината, „Виетнамски общежития“ трябва да се обнови и да се превърне в социален център. Жители на квартал „Красна поляна“ искат гетото да се премахне и да се осигури постоянно полицейско присъствие до премахването му, но в същото време не искат и да бъде изграден социален център. По входовете в квартала се разлепят листовки, в които пише „искаме да спрем строежа на нови постройки за „социално слаби“ във Виетнамските общежития“ и в които се предупреждава, че ако няма съобразяване с исканията на протестиращите, те ще блокират кръстовището на булевардите „Никола Мушанов“ и „Възкресение“.

Постоянно полицейско присъствие и промяна на проекта за изграждане на социален център на мястото на първите 5 блока в района на „Виетнамските общежития“ са част от ангажиментите, които пое кметът на София Йорданка Фандъкова на среща с протестиращите граждани от район „Красна поляна“.

По-късно вчера от пресцентъра на МВР информираха, че ромският протест е преминал без сериозни нарушения на обществения ред. „За кратко бе блокирано движението по два булеварда. На място имаше засилено полицейско присъствие, не бяха допуснати сериозни инциденти“, се казва в съобщението.

В началото на февруари Столичната община разруши необитаема и опасна сграда от комплекса „Виетнамски общежития“, след като проверка установи, че сградата е опасна и не подлежи на ремонт.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.