Ромска социална работничка се бори с насилствената стерилизация в Чехия

Споделете статията:

Елена Горолова е в „Списъка на 100-те най-влиятелни жени на годината” заради работата й посветена на ромските жени и усилията й да върне институционализираните деца на техните семейства, съобщава Newsmavens.com

Елена Горолова е била стерилизирана без знанието й през 1990 на 21 години. Повечето насилствени стерилизации в Чехия са извършени между 1970-1990 под натиск от социални работници и медицински лица, който действат в рамките на държавната политика срещу „високото и нездравословно ниво на раждаемост”.

Жертвите на насилствената стерилизация са най-вече ромски жени, но и ментално болните или институционализираните жени. Тази практика неофициално продължава до 2007 г., когато е извършен последният обществено известен случай на незаконна стерилизация.

Жените дават своето „съгласие” за лигиране на яйчниците им най-вече заради заплахите от социалните работници, които включват отнемане на вече родените им деца или загубата на социални придобивки. Други се съгласяват точно преди раждане, под въздействието на болката и без информация. Това се случва с Елена Горолова.

От 2012 г., благодарение на усилията на Горолова и колегите й, трябва да мине седем дневен период преди една жена да даде съгласието си за стерилизация, като тя трябва да бъде информирана за последствията от тази процедура. Горолова е говорила за тази практика по целия свят, включително пред ООН в Женева. Въпреки призивите на правозащитни организации, ООН и Съвета на Европа, Чехия не е компенсирала нито една насилствено стерилизирана жена.

Горолова също води кампании срещу отделянето на ромски жени в чешките майчини домове и различното отношение на  болничния персонал към тях. Това е причината повечето от тях да напускат болницата веднага след раждането, без да спазват медицинските предписания.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.