София подкрепя многохилядните протестиращи в Америка: Вашата борба е и наша борба!

Движението Феминистки мобилизации провежда солидарен протест с  Black lives matter(международно правозащитно движение, създадено от афроамериканци). Организирани в социалните мрежи участниците издигат плакати: НЕ НА РАСИЗМА И ПОЛИЦЕЙСКОТО НАСИЛИЕ. Акцент е поставен и върху неравноправието на ромите в България.

Към тях се присъединяват и ромски активисти, лидери от Български фонд за жените, както и представители на гей организации, десетки граждани на София. Като цяло протестът е демонстрация на солидарност с мощните граждански протести в САЩ, избухнали по повод убийството на афроамериканеца Джордж Флойд.

 

 

 

 

Ден преди събитието от Постоянна ромска конференция изпратиха писмо Заедно срещу расизма до афро-американските движения в САЩ. Инициаторите подчертават  общите действия и цели за борба срещу расизма. Писмото е адресирано до Движението Black Lives Matter и организациите Congressional Black CaucusNational Association for the Advancement of Colored People и всички членове на афро-американските общности в САЩ.  Писмото е обща инициатива на 12 ромски движения из цяла Европа. В него се казва:

„Споделяме вашата болка. Споделяме вашата мъка. Нашите хора, ромите, са брутализирани и тероризирани по същия начин и тук, в Европа. Точно както полицията в Минеаполис уби Джордж Флойд, полицейски служители в Чехия, преди четири години, убиха мъж от ромски произход –  Мирослав Демет. Той беше на 27 години и убийството му остана безнаказано.

Днес ние стоим с вас в глобалната борба срещу несправедливостта, расисткото потисничество, институционалния расизъм и полицейската бруталност. Ние сме обединени в борбата срещу расистките системи на властта, които потискат нашия народ от векове.

Ние споделяме вашата решимост за свобода и справедливост. Ние се изправяме срещу расистите, срещу бялото превъзходство, неонацистите, крайните десни и авторитарните лидери по всякакъв начин, по който можем. 

Ние заставаме на ваша страна в борбата за по-светло бъдеще за нашите деца – с надежда за мирни, антирасистки и приобщаващи общества, изградени на взаимно уважение, справедливост, равенство и любов. 

Вашата борба е и нашата борба.

.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.