Ромски активисти: Ромите ползват интернет за игри и скайп, не за тероризъм

„Циганите от „Столипиново“ ползват интернет предимно за игри на децата и връзка по скайп със заминалите на работа в чужбина роднини“, каза пред „Маргиналия“ ромският лидер Асен Карагьозов, ръководител на Ромската организация за образователна интеграция на децата и учениците в най-голямата махала в Пловдив. “Родителите ми – заяви на свой ред ромският активист Румян Русинов – са с висше и полувисше образование, но трудно се оправят с интернет“.

Арести в махалите от понеделник за разпространение на джихад във фейсбук профилите на роми вървят по схемата „за всичко са виновни циганите“ – за сечта в горите, за лошата икономика, за провала в политиката, коментира Русинов. Действията на тайната полиция са в отговор на световната битка с „Ислямска държава“, но на практика те само имитират дейност, че и в България се прави нещо срещу джихадизма“, каза още той.

Двамата ромски лидери коментираха акцията, които бе извършена на 31 март сутринта преди молитва в гетата на Пловдив, Пазарджик и Асеновград. Тогава ДАНС арестува 8 души, заподозрени в пропагандиране на терористични идеи. Действията на агентите за национална сигурност са с разрешение на Пазарджишката окръжна прокуратура. Обвиненията срещи ромите-мюсюлмани са по три члена от Наказателния кодекс – за дейност против републиката и за проповядване на война (чл. 109, ал. 2, чл. 108, ал. 1 и чл. 407). Обвинението е, че задържаните са разменяли във Facebook колажи на снимки със закани за установяване на Халифат, както и стихове от Корана, призоваващи за насилие срещу друговерци, които се използват и от Ислямска държава. Един от задържаните е привлечен задочно с издадена Европейска заповед арест.

От ромските общности отрекоха да имат информация за противодържавна дейност на задържаните, както за техни връзки с Ислямска държава, разпространяване на фундаменталистка литература и пропаганда на война в интернет, каквито са обвиненията, посочени от Прокуратурата.

Както Marginalia вече писа, на 25 ноември миналата година беше извършена акция за залавяне на терористи в Пазарджик и Пловдив. Тогава бяха арестувани и обвинени повече от 20 души, между които Ахмед Муса Ахмед, смятан за лидер на мюсюлманите в пазарджишката ромска махала и проповядвал, според държавното обвинение, антидемократична идеология. Тогава ДАНС обяви, че на наша територия са засечени джихадисти, които са се отбивали на местата, на които беше проведена антитерористичната акция. Бившият председател на ДАНС Владимир Писанчев заяви пред медиите, че наблюдава този процес „от половин година, когато си появиха атрибути на Ислямска държава“. Писанчев стана популярен пред медиите и с изречението „Това не е клетка на „Ислямска държава“, но можеше да бъде“.

Вчера на свое заседание правителството прие законопроект за поправки на Наказателния кодекс. Предложението е да се допълни чл.108, ал.1, като в него се включи и тероризмът. Криминализират се и определени дейности, които целят извършване на терористични актове в чужбина, като например преминаване на границата с такова намерение. Според вносителите законопроектът изпълнява изискванията на Резолюция № 2178 на Съвета за сигурност от 24 септември 2014 година за борба с тероризма.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.