Ромска жена протестира срещу плановете за забрана на бурките

Българка от ромски произход протестира срещу плановете да се забрани носенето на бурки. Ерма Сотирова заяви това в писмо до редакцията на „Маргиналия“. Писмото е по повод на изказването на главния прокурор Сотир Цацаров, според което „жените не трябва да носят бурки на обществени места и най-вече в училища и учебни заведения”, и даденото интервю на проф. Евгения Иванова за „Маргиналия“ по тази тема.

Според Сотирова такъв закон би бил твърде крайно средство за разрешаването на проблем, който най-малко се крие в облеклото на жените изповядващи ислям, чиито основен принцип е спазването на морала и благоприличието.

По отношение на хората в ромските махали, които са приели исляма, тя казва, че те: „са приели исляма не защото са цигани, а защото вие ни промихте съзнанието и ние не знаем кои сме“. Сотирова дава пример с баща си, в чийто паспорт първо пишело, че е турчин, после – че е българомохамеданин, накрая – циганин, а след смъртта му се оказало, че родът му е от Измир.

Във връзка с твърденията, че на жени се плаща да носят бурки, тя задава въпрос към социалния министър какво е предприел, „за да спрат хората да се продават за един тоалет“.

Сотирова изразява притеснението си, че подобен закон за забрана на бурките може да предвещава извършването на нов възродителен процес.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.