Ромски активист съди Иван Гешев за думите му подбуждащи към дискриминация по признак етническа принадлежност

Ромският активист Христо Николов е подал в четвъртък жалба срещу зам. -главния прокурор Иван Гешев до комисията по дискриминация. Николов е председател на Фондация „Саворе“, която  цели да подпомага интеграцията на малцинствените групи в обществения и културния живот, и да изгражда механизми за защита на техните права. Поводът е телевизионно интервю на Гешев пред БНТ от 17 април. съобщи сайтът Клуб Z.

В него той говори, за делото „Иванчева“ и казва „: „Очаквахме Петко Дюлгеров да се отметне – и циганите така правят“. И още. Иван Гешев „целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи „цигани“ , вместо легалното наименование роми ,ромска общност“, твърди в жалбата си Христо Николов.  Като гражданин от ромски произход той се чувстват лично засегнат.

Ето жалбата:

„Уважаема г-жо Председател,

Настоящата жалба подавам като заявявам, че лично съм засегнат от тези твърдения в качеството ми на български гражданин от ромски произход. Повод са изявлението на заместник главния прокурор на България – шеф на специализираната прокуратура господин Иван Гешев в предаването на сутрешния блок“ по ,,Канал 1″ със заглавие „Между арестите и скандалите“, излъчено на 17.04.2019 год. от 8,05 часа.

В предаването в интервюто си на 6-та минута и 05-57 та секунда, господин Иван Гешев описва ромите цитирам ,, и…циганите така правят включително и по делата“. Направи твърде нетипичен коментар по отношение на ромите. Чрез своите думи заместник главния прокурор и директор на специализираната прокуратура отписва и не признава българските граждани от ромски произход като част от българския народ, разделя от останалата част от българската нация. Определя и обобщава, че всички роми са фактор на който да не се вярва, лъжат и променят показанията си.

Иван Гешев определя с думите „циганите“ ромската общност, целенасочено използва наслоеното с негативни нагласи „цигани“ , вместо легалното наименование роми, ромска общност. Иван Гешев с думите, подбужда към дискриминация по признак етническа принадлежност. Чрез внушения изразени словесно от Иван Гешев извършва дискриминация под формата на тормоз и подбуждане, спрямо българските граждани от ромски произход.

Моля на основание. чл.50 ,т.1 от Закона за защита от дискриминация да образувате производство срещу посоченото лице Иван Гешев , за целта моля да бъде изискан от Канал 1 оригиналния запис . Като доказателство прилагам и моля да бъде свален записа от следния линк „

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.