Румънският конституционен съд подкрепи семейните права на гей двойките

Румънският конституционен съд постанови, че гей двойките трябва да имат същите семейни права, като хетеросексуалните, съобщи Дневник.

Информацията е от сайта EurActiv. Решението идва малко повече от седмица преди референдума, на който румънците ще гласуват, за да решат дали конституцията да бъде променена, за да се дефинира семейството като резултат от брак между мъж и жена.

Според съда гей двойките имат същите права на личен и семеен живот, като хетеросексуалните и следователно трябва „да се възползват в дългосрочен план от юридическото… признаване на техните права и задължения“.

Референдумът, който ще се проведе на 6 и 7 октомври, ще бъде за това дали в конституцията да се посочва, че бракът е между мъж и жена, а не просто между „съпрузи“, както е в момента. Според „Амнести интернешънъл“ той нарушава човешките права и представлява хомофобска дискриминация.

Социалдемократите в Европейския парламент заеха позиция срещу референдума, като заявиха, че подобни идеи на принадлежат към социалистическото семейство, с което разгневиха правителството на премиера социалист Виорика Дънчила.

Решението на Конституционния съд бе по случай на румънско-американска двойка, която поиска властите да признаят брака й, регистриран в Белгия, така че американецът да може да се премести в Румъния със съпруга си. Конституционният съд основа позицията си на решение на Съда на ЕС от юни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.