Румънско бебе стана символ на дискриминацията и в смъртта

Споделете статията:

Румънското бебе Мария Франческа, на два месеца и половина, бе погребано вчера във Франция, след като се превърна в символ на дискриминацията и в смъртта.

Кметът на френския град Шамплан Кристиан Леклер отказал бебето да бъде погребано в местното общинско гробище, съобщиха френските медии, като цитираха Асоциацията за солидарност с румънски и ромски семейства в Есон. Аргументът му бил, че местата са ограничени и предимство имат тези, които плащат местни данъци.

А семейството на починалото бебе – румънски имигранти от ромски произход, които от година живеели в лагер без никакви битови условия на територията на общината, очевидно не са били данъкоплатци.

От събота се отприщи лавина от остри обвинения срещу кмета на Шамплан, включително от местните общински служби. След 24-часово мълчание Леклер мина в отбрана и заяви, че никога не е отказвал да погребе пеленачето в общинското гробище. Обяснил как се управлява общинско гробище, но думите му били извадени от контекста.

Според него отговорът му може да е бил разбран погрешно от общинските служби и местните граждански сдружения и така да се е получило „неразбиране по веригата на вземане на решението”.

Леклер предприе и контраатака, като настоя „този маскарад, който се случва в медиите и в социалните мрежи, да спре веднага” – иначе щял да потърси правата си срещу клеветите.

Все пак той поднесе извинения и съболезнования на семейството на детето.

Междувременно обаче много френски политици реагираха бурно през уикенда на скандалния случай.

Премиерът Мануел Валс написа в туитър: „Да откажеш погребение на дете заради произхода му, е обида към паметта му, обида към всичко, което е Франция”.

Граждански активисти обвиниха кмета в расизъм, ксенофобия и стигматизация.

След като скандалът се разрасна, кметът на близкия град Вису Ричард Тренке предложи бебето да бъде погребано в местното гробище. В опит да излезе от ситуацията и кметът Леклер също предложил церемонията все пак да се състои в Шамплан. В крайна сметка детето бе погребано с църковна служба във Вису.

Бебето Мария Фраческа почина на 25 срещу 26 декември от синдрома на внезапната кърмаческа смърт. Семейството, 35-годишни румънци, вече е изгубило две деца в ранна възраст още докато живеели в родината си. Имат и още две деца и живеят във Франция от 8 години, а в Шамплан, недалече от Париж, от 1 година.

Правозащитникът Жак Тубон заяви в неделя, че ще разследва случая и цялата информация по него и ще сезира френските власти.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.