Русия: Горната камара на парламента е готова да разгледа критиката на Съвета по правата на човека към закона за медиите – „чужди агенти“

Споделете статията:

Горната камара на Федералното събрание на Русия, т.е. на руския парламент, която е Съветът на федерацията, е заявила чрез председателя на нейния Комитет по конституционното законодателство Андрей Клишас, че е готова да разгледа обръщението на Президентския съвет по правата на човека . В обръщението са посочени съществени недостатъци в законопроекта, който приравнява чуждестранните медии към така наречените „агенти на чужда държава“, съобщава сайтът на Радио „Свобода“, цитирайки руската осведомителна агенция „Новости“. Този законопроект  беше приет миналата седмица единодушно от Държавната дума, която е долната камара на руския парламент. За да стане закон, е нужно одобрението и на Съвета на федерацията.

По думите му, в Съвета на федерацията още не са получили писмото от Съвета по правата на човека, но ако то бъде получено преди заседанието на Комитета по конституционно законодателство, насрочена за вторник, 21 ноември, то ще бъде разгледано при обсъждането на законопроекта за „медиите чужди агенти“.

В експертното си заключение президентският Съвет по правата на човека (СПЧ) твърди, че законопроектът приравнява  чуждите медии в Русия към „агентите на чужда държава“ само защото тези средства за масова информация (СМИ) получават финансиране от чужбина. От СПЧ твърдят, че всяка чужда СМИ получава доходи от чуждестранни източници, докато само някои НПО-та правят същото. Освен това, смятат в СПЧ, на медиите, които ще попаднат в списъка на „агентите на чужда държава“, не могат да се възлагат задължения, които са предвидени в закона за нестопанските организации в Русия, които са признати за „агенти на чужди държави“. По-рано Михаил Федотов, председател на президентския Съвет по правата на човека вече отбеляза, че тези, които са готвили проектозакона, по некоректен начин са съединили руския „закон за СМИ“ и „закона за нестопанските организации“, макар че първият се отнася към законодателството, регулиращо информацията, а вторият – към това, което регулира гражданските отношения.

На 15 ноември Държавната дума на Русия единодушно прие внесените в законодателството поправки, които позволяват да се причислят чуждестранните СМИ към т.нар. „чуждестранни агенти“. Руското ръководство твърди, че това е направено в отговор на регистрацията в САЩ като „чуждестранен агент“ на финансираната от руската държава телевизия RT. В същия ден руското Министерство на правосъдието изпрати на Радио „Свобода“ и на някои други проекти на корпорацията „Свободна Европа/Радио Свобода“ писма, в които ги уведомява, че са възможни ограничения в работата им.

В декларация на Радио „Свобода“ по този повод, се подчертава, че условията за работа на руските журналисти в САЩ, и на американските в Русия, са коренно различни. Последните са подложени на оскърбления и даже стават жертви на нападения. Освен това, руската телевизия RT разпространява в САЩ информацията си съвършено свободно, докато в Русия Радио „Свобода“ няма достъп до кабелните мрежи и се разпространява само по Интернет. От 2012 г., поради промени в руското законодателство, радиото е било принудено да прекрати излъчванията на своя радиосигнал. Сега неговата информация стига до потребителите единствено чрез Интернет.

С остра критика срещу законопроекта за СМИ – „агенти на чужди държави“ по-рано излезе Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и международни правозащитни организации.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.