Русия: готви се ново драстично ограничаване на дейността на неправителствения сектор

Генералната прокуратура на Русия и Министерството на правосъдието следва да проверят дейността на „нежеланите организации”. Това е заявил по време на заседание на горната камара на руската Дума – Съвета на федерацията – председателят на Комитета по международни въпроси на Думата Константин Косачев, съобщава руското електронно издание „Грани.ру”.

„Необходимо е да се направи проверка на нежеланите организации в рамките на действащото законодателство. И ние ще изпратим съответното искане към Генералния прокурор и към Министерството на правосъдието да проведат проверка по този въпрос”, каза Косачев.

По думите му САЩ използват всеки възможен предлог, за да „подпалят Русия и да установят външен контрол върху ситуацията в нашата страна и върху поведението на нашите хора”. „Чуждестранните демократически мисионери обработват нашите идеали и въобще обществото ни”, заяви той. Сред тези организации, които се занимават с „подривна дейност“, Косачев нарежда Института „Отворено общество” на Джордж Сорос, американският „Национален институт за поддържане на демокрацията”, Фондът „Макартур” и „Националния демократически институт”, който също е американска организация.

„Ако през миналата година финансирането на чуждестранните организации в Русия е възлизало на около 37 милиарда рубли, то през тази година то вече е нараснало на 70 милиарда рубли и това не е краят на тази история”, каза в словото си Косачев.

Пари се дават на тези организации, които се намесват във вътрешните работи на Русия чрез контролираните от тях фондове, смята Косачев. Според него „Западът се опитва да смени властта в Русия и да я замени с „лоялен на Запада” режим и поради това е необходима да бъдат държани под контрол „външните играчи”.

На 23 май президентът Путин подписа приетия по-рано от Думата закон за „нежеланите чуждестранни организации”. По силата му тези „чужди НПО-та“ няма да могат да превеждат пари в Русия, няма да могат да реализират програми, ще са лишени от правото да откриват в страната свои представителства. На тях ще им бъде забранено да разпространяват в Русия свои информационни материали.

Руснаците, които участват в дейността на „нежеланите организации”, ще бъдат наказвани с глоби. Членовете на ръководствата на подобни организации, както и тези, които втори път са уличени, че участват в работата им, могат да бъдат наказани с до шест години затвор. На чужденците, участващи в дейността на „нежеланите организации”, се забранява да посещават Русия.

На 24 май официалният представител на Държавния департамент на САЩ Мари Хауф декларира „дълбокото безпокойство” на САЩ във връзка с приетия закон. Той, по думите на дипломата, ще „доведе до още по-голямо ограничаване на гражданското общество в Русия и ще стане още един пример за растящия натиск върху свободата на словото на руснаците за изолацията им от останалия свят”.

По-рано този месец депутати в руската Дума от Комунистическата партия на Русия и от Либерално-демократическата партия на Жириновски вече се обърнаха към Генералния прокурор с молба да провери дейността на редица международни НПО-та. На 12 юни заместник-главният прокурор на Русия Виктор Грин заяви, че прокуратурата е готова да предприеме мерки по отношение на действащите в Русия международни НПО-та „във връзка с нейните предписани от закона компетенции”. Но, за да стане това, според закона трябва да се намерят заплахи, идващи от подобни „нежелани организации”. Доносите на депутатите не съдържат никакви такива факти. Това обаче не попречи на Главната прокуратура да ги изпрати „за разглеждане” от съответните правоприлагащи и контролни органи.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.