Русия: „Хюман райтс уоч“ призовава Думата да отхвърли проектозакон, забраняващ демонстрацията на еднополови отношения

Международната правозащитна организация „Хюман райтс уоч“ призовава руските парламентаристи да отхвърлят законопроекта за отговорност за публичен израз на нетрадиционни сексуални отношения или т.нар. coming out , съобщава Радио „Свобода“.

В сряда представителката на организацията в Русия Таня Купер нарече новия законопроект абсурден, а самата инициатива по предлагането му – дискриминационна.

„Това е още един пример за това как приетият в 2013 г. закон за забрана на пропагандата на еднополови отношения сред непълнолетните открива пътя за по-нататъшна дискриминация по отношение на сексуалните малцинства. Този законопроект никого не защитава и наказва хората за това, че са решили да упражнят правото си на свобода на самоизразяването“, заяви Купер.

Съгласно законопроекта, внесен в държавната Дума на 29 октомври от група депутати от фракцията на Комунистическата партия на Руската федерация, за „публичен израз на нетрадиционни сексуални отношения, заключаващ се в демонстрация на своите изкривени сексуални предпочитания в обществени места“ гражданите ще трябва да плащат глоба от 4 до 5 хиляди рубли. Когато такива демонстрации се правят в образователни заведения, културни учреждения и органи на властта, наказанието може да стигне до 15 дни административен арест, добавя Радио „Свобода“.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.