Русия: изземват от библиотеки книги, издадени с помощта на „Отворено общество“

От библиотеките на селата в Арахангелска област на Русия изземват книгите, издадени с помощта на Институт „Отворено общество“ на милиардера Джордж Сорос, който през 2015 г. беше определен като „нежелана организация“ в Русия, съобщава сайтът на радио Би Би Си.

Според запис, направен във Фейсбук от научния секретар на Пушкинската комисия при Руската академия на науките Алексей Балакин, библиотеките са получили „негласно устно разпореждане от центъра“, а на библиотекарите е забранено да говорят за него под страх от уволнение.

Но въпреки това служителка в една селска библиотека от тази област потвърждава пред радио „Свобода“, че такова устно разпореждане от департамента по културата на Арахангелска област е постъпило още през юни.

„Сърцето ми се облива в кръв, изземват се книги, които включват и руската класика, и чудесни преводни издания, те всички са отлично издадени и се търсят много от читателите“, казва тя.

По думите на същата служителка, в списъка на препоръчаните за изземване книги влизат произведения на Пушкин, Достоевски, Чехов, Толстой, както и много детска литература, в това число книги от класика на руската литература за деца Корней Чуковски.

Пресслужбата на департамента по културата на Арахангелска област досега не е коментирала информацията за изземването на книгите.

През ноември 2015 руската Генерална прокуратура издаде постановление, с което фондация „Отворено общество“ на Джордж Сорос  е призната за „нежелателна организация“ на територията на Русия.

В постановлението се казва, че дейността на „Отворено общество“ „представлява заплаха за основите на конституционния строй на Руската федерация и за сигурността на държавата“.

Самият Сорос нарече решението на руската Генерална прокуратура „временна аберация“. „Очакванията на руския народ, надеждите му за по-добро бъдеще не могат да бъдат потиснати. Тези опити в края на краищата няма да имат успех.

През януари 2016 г. в местни медии се появи съобщение, че в колежа по горска икономика във Воркута са иззети и са унищожени чрез изгаряне 53 книги, издадени с финансовата поддръжка на „Отворено общество“.

Но малко по-късно от Министерството на културата на Автономната република Коми съобщават, че книгите не са изгорени, а само са иззети и са запечатани в голяма кутия в очакване на „по-нататъшни инструкции“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.