Русия: Лишават опозиционера Навални от правото да наблюдава президентските избори

Руският опозиционер Алексей Навални информира, че основаното от негови поддръжници електронно издание Левиатан не е получило акредитация от руската Централна избирателна комисия, която е необходима, за да може то да изпрати наблюдатели в избирателните секции на президентските избори, които са насрочени за 18 март, съобщава сайтът на Радио Би Би Си.

Според политика причина за неполучаването на акредитация вероятно е това, че на Левиатан е било отнето свидетелството за регистрация като медия. Това е станало чрез съдебно решение, за което нито Навални, нито някой от помощниците му са знаели. Но фактът за отнемане на лицензията се потвърждава от информация, поместена на сайта на Роскомнадзор, който е органът, надзираващ спазването на законите в руското интернет пространство.

Навални подчертава, че чрез Левиатан  той е планирал да изпрати около четири хиляди и петстотин наблюдатели в избирателните секции. Освен това опозиционерът твърди, че Централната избирателна комисия не е дала акредитация и на изданието  Мълния, чрез което е искало да изпрати свои наблюдатели на изборите движението Голос.

Тази информация засега не е коментирана от Централната избирателна комисия. А ръководителят на Роскомнадзор Александър Жаров  отказва да коментира пред Би Би Си ситуацията устно. Той казва, че би отговорил на писмено зададен въпрос.

Ръководителят на движението Голос Григорий Мелконянц потвърждава, че са възникнали проблеми с акредитацията на наблюдатели на изборите, свързани с неговата организация и с изданието Мълния. На около 850 души, които имат договори с тази медия да бъдат наблюдатели, е било отнето разрешението да присъстват в секциите.

Мелконянц добавя, че все пак има и друг начин неговите наблюдатели да стигнат до секциите: като се регистрират от името на някой от кандидатите в изборите. Сега организацията Голос се занимава с това.

Що се отнася до Левиатан, то поддръжниците на Навални са го регистрирали още през ноември 2015 г от името на основания от Навални Фонд за борба с корупцията. Това е било направено, за да могат хора на Навални да присъстват на годишната пресконференция на Путин  и да му зададат въпроси относно необяснимото богатство на децата  на Генералния прокурор на Русия Юрий Чайка.

В блога си Навални твърди, че никой в неговия щаб не знае нищо за никакво дело против Левиатан, още по-малко за това, че то е завършило с оттегляне на регистрацията му. „Никой не ни е уведомявал, никой за нищо не ние питал“, пише той.

Както е известно, Алексей Навални, който е най-популярният руски опозиционер, имаше намерение да се кандидатира в президентските избори. Но Избирателната комисия отказа да го регистрира. Официалният повод беше, че е съден, макар ЕСПЧ призна присъдата му от пет години условно за неправилна и му присъди обезщетение.

След като не беше регистриран като кандидат, Навални призова избирателите чрез „активна стачка“ да бойкотират  изборите.

Но много районни избирателни комисии са издали разпореждания, че агитационните материали на Навални, призоваващи към „активна стачка“, са незаконни и че трябва да се изземват.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.