Русия: международна журналистическа организация протестира срещу преследванията на опозиционна телевизия

Споделете статията:

Руските власти да „прекратят преследването на телевизионния канал „Дождь“ (Дъжд) и да му позволят да работи безпрепятствено. За това призова базираната в Ню Йорк международна правозащитна организация „Комитет за защита на журналистите“ (Committee to Protect Journalists, CPJ), съобщава сайтът на Радио „Свобода“.

Призивът беше направен в декларация на ръководителя на програмата на „Комитет за защита на журналистите“ за Европа и Централна Азия Нина Огнианова по повод на започналата прокурорска проверка на този телевизионен канал.

Телевизионният канал „Дождь“ доставя на руската публика жизнено важни независими новини, се казва в декларацията и се добавя, че руснаците заслужават да имат разнообразие от източници на информация и мнения.

На 7 декември Останкинската междурайонна прокуратура започна да проверява телевизионния канал по следните въпроси: дали и как се спазва законодателството за противодействие на екстремизма и тероризма, за спазването от администрацията на канал на трудовото законодателство и дали станцията спазва законите за лицензирането в Русия. Прокуратурата отбелязва, че проверката се прави на основание на „заявления на граждани“.

В понеделник два източника, запознати с разследването на Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални за бизнеса на синовете на главния прокурор на Русия Юрий Чайка, са дали информация на агенция „Рос бизнес консалтинг“ (РБК), че телевизионният канал „Дъжд“ в началото на съществуването си е помагал на руските спецслужби, но след това е прекъснал сътрудничеството си с тях.

На 3 декември стана ясно, че главният редактор на „Дождь“ Михаил Зигар напуска длъжността си, която заемаше от 2010 г. Главният редактор на радио „Ехото на Москва“ Алексей Венедиктов смята, че причина за оставката на Зигар е, че вероятно Кремъл се е обидил от неговата книга „Цялото кремълско войнство“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.