Русия: Министерството на културата забранява филм за медици, помагащи на ранени в боевете в Украйна

Споделете статията:

Руското Министерство на културата е поискало от Генералния прокурор на Русия да не допусне на територията на Руската федерация да бъде показван украинския филм „Война в името на мира“, съобщава сайтът на радио Би Би Си.

Този документален филм разказва за парамедици доброволци, които са оказвали медицинска помощ на въвлечените във военните действия в източната част на Украйна  през 2014-15 г. Той е трябвало да бъде показан в рамките на кинофестивала „Артдокфест“ в Москва, но е бил махнат от програмата.

Оплакване срещу публичната демонстрация на този филм е направил депутатът от Държавната дума Пьотр Толстой.

„В този филм има сцени с нецензурни ругатни и освен това, в него има откровено лъжлива информация, която има за цел да дискредитира страната ни“. Това е написал министърът на културата Владимир Медински в своя отговор до депутата.

Пьотр Толстой е пуснал в своя ФБ профил два сканирани документа. В първия, който е писмо, подписано от Медински, се казва, че неговото министерство моли „да бъдат приети мерки за прокурорска реакция с цел да не допуска показване на територията Русия на този филм, в който има явни признаци на екстремизъм“.

В другия публикуван от Толстой документ, който също е писмо, подписано от заместник генералния прокурор на Русия, се казва, че прокуратурата на Москва ще се заеме с проверка на филма „Война в името на мира“.

„Сюжетът на филма е за медици, за медицинските евакуации, за хората, които загиват и за тези, които оцеляват, за съдбите на хората, които войната рязко промени“, заявява пред Руската служба на Би Би Си режисьорът на филма Евгений Титаренко.

Той добавя, че освен членовете на организационния комитет на фестивала „Артдокфест“ филма не е видян от никого, но „всички го осъждат“.

„Нима е екстремизъм да се спасява живота на хората? Това всъщност е антивоенен филм“, казва Титаренко. Той твърди още, че във филма му няма никакви пропагандни трикове, като например задкдаров текст или коментар на автора; показана е само картината на военните събития в Украйна.

От 6 до 12 декември в Москва се провеждаше фестивал на документалното кино „Артдокфест“. Президентът на фестивала режисьорът документалист Виталий Манский още преди началото на събитието говореше, че са му отправяни заплахи заради филма на Титаренко, поради което и той е бил изключен от програмата.

Отмененено е било също така показването на филма за водача на кримските татари Мустафа Джамилев. Мински твърди, че искането този филм да бъде махнат, „идваше от най-високо място“.

Освен това активисти на движението SERB два пъти са се опитали да провалят показването на друг филм за събитията в Украйна – „Полетът на куршума“.

Първия път те са отишли в кино „Октомври“, където се е прожектирал филма в рамките на фестивала и са поискали да бъде прекратена прожекцията. Ден по-късно активисти на това движение нахълтват в залата с викове „Позор на бандеровците!“ и „Спрете прожекцията на филма против руснаците!“

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.