Русия: Министерството на правосъдието поиска от съда да закрие най-голямата руска правозащитна организация.

Министърът на правосъдието на Русия е поискал от руския Върховен съд да отнеме регистрацията и с това да прекрати дейността на известната руска правозащитна организация „Мемориал”. Това съобщи британския вестник „Гардиън”. Ако искането бъде удовлетворено, това ще доведе и до закриването на още над 50 правозащитни групи в цяла Русия, които са филиали на базираната в Москва организация.

Основана през 1989 г. под покровителството на известния дисидент, лауреат на Нобелова награда, академик Андрей Сахаров, „Мемориал” е широко възхвалявана заради пионерските си усилия да направи достояние на обществеността в Русия и вън от нея истината за масовите репресии в СССР по времето на комунизма, както и с борбата срещу дискриминацията в днешна Русия.

Въпреки това молбата на министъра на правосъдието на Русия, отправена до руския Върховен съд на 24 септември, още същия ден е била приета за разглеждане от Върховния съд, съобщават руски информационни агенции.

По-рано тази година руската прокуратура направи опит да вкара организацията „Мемориал” в списъка на „чуждестранните агенти” съгласно новия руски закон, който изисква НПО, които получават финансиране от чужбина да се регистрират в специален регистър, което води до съществени ограничения в дейността им. Но Московският градски съд не удовлетвори искането на прокуратурата.

Първото заседание по делото за закриване на „Мемориал” ще се състои на 13 ноември, гласи информация, поместена на сайта на Върховния съд на Русия.

Няма никаква публично известна информация какви са основанията на Министерството на правосъдието на Русия да иска закриването на организацията, текстът на искането не е публикуван.

Ян Рачински, член на борда на „Мемориал” казва, че искането за закриването не се основава на никакви валидни норми и добавя, че групата планира да се обърне с петиция към Конституционния съд на Русия.

Рачински е цитиран да казва, че „Министерството на правосъдието ограничава правата на гражданите да се сдружават”. Той освен това добавя, че „Министерството на правосъдието няма никаква солидна конституционна база за това, което върши в случая с „Мемориал”. „То няма властта да се намесва в упражняването на конституционните права на гражданите”, добавя правозащитникът.

„Мемориал” работи като наблюдател и изобличител на нарушенията на правата на човека в Русия, а също така създаде и развива най-солидния архив от данни за политическите репресии в бившия СССР и сега в Русия след 1990 г.

Тази седмица шефът на Съвета по права на човека при Президента на Русия Михаил Федотов заяви, че „няма основания” за затваряне на организацията.

Пред агенция „Интерфакс” той е заявил, че заседанието на Върховния съд следва да бъде отложено до дата след 19 ноември. Тогава е насрочена конференция на организацията, която трябва да одобри или не предложени промени в устава й, добавя „Гардиън”.

Председателят на Съвета на „Мемориал” Арсений Рогински, бивш затворник в ГУЛАГ по времето на комунизма, заяви, че Министерството на правосъдието дори не е формално информирало организацията за това, че внася искане за закриването й във Върховния съд на Русия. Вместо това, „Мемориал” е получила уведомление от Върховния съд за датата на насроченото дело срещу нея.

Рогински каза също, че министерството от дълго време твърди, че има проблем с организационната структура на „Меморал”. Вместо да има главен офис и клонове в различни градове, организацията представлява федерация от десетки самостоятелни организации в цяла русия, които са се обединили.

Явно тази независимост на съставляващите организации не се нрави на руското Министерство на правосъдието, според британското издание, и то би искало да си има работа с една централизирана структура, която много по-лесно се поддава на контрол.

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.