Русия обсъжда забраната на публичното изразяване на хомосексуални отношения

Руският парламент предвижда да забрани всички публични прояви на хомосексуални взаимоотношения. Това е поредният акт срещу правата на ЛГБТ хората в страната, съобщава „Индипендънт“.

Законопроектът, планиран за гласуване в руската Дума тази седмица, може да наложи забрана на всички публични прояви на връзка между гей хората в страната – това означава, че целуването или дори държането за ръце може да доведе до глоба или до двуседмичен престой в затвора.

През 2013 г. Русия прие закон, който забрани „гей пропагандата” – тоест публични изказвания, текстове или демонстрации, които приравняват гей връзките с традиционните, с аргумента, че могат „да окажат влияние върху децата”.

Президентът Владимир Путин неотдавна заяви, че осъжда хомофобията, но все по-последователно преследва наричаните от него „нетрадиционни сексуални връзки”, тъй като, според него, те имат развращаващо влияние върхи руския морал и общество.

В интервю в руския вестник „Известия” през ноември Иван Никичук – депутатът от комунистическата партия, който е изготвил проектозакона – заяви, че анти-ЛГБТ законът от 2013 г. е бил „недостатъчно ефективен”. Според него „хомосексуалността е огромна заплаха за всеки нормален човек, която може да засегне децата или внуците ни и така да поквари расата”. По-късно той каза пред руска радиостанция, че новият закон няма да засегне жените, защото се приема, че „те са по-разумни”.

Текстът на законопроекта е неясен и няма гаранции, че Думата ще го приеме, коментира „Вашингтон пост“. Когато законът, който в момента е на първо четене, беше представен пред правната комисия на парламента, представителите ѝ не изразиха особен ентусиазъм и твърдяха, че вероятно ще е много трудно да бъде прокаран.

Въпреки че да си гей не е технически незаконно в Русия, законите, приети в последните години, направиха открития живот на ЛГБТ още все по-труден, смятат от „Индипендънт“.

ЛГБТ активисти от Русия съобщиха пред правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ (ХРУ), че „бдителни групи“ могат да ги атакуват „безнаказано” и че законът от 2013 г. е увеличил насилието срещу тях. „ЛГБТ хората разказват, че са бити, отвличани, унижавани и наричани „педофили” или „перверзни”, в някои случаи от хомофобски групи, в други от непознати в метрото, на улицата, в нощни клубове и кафета, а в един случай, на интервю за работа”, алармират правозащитниците от ХРУ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.