Русия обяви известен журналист, издател и правозащитници за „чужди агенти“

Министерство на правосъдието на Русия добави уважавана неправителствена организация и 22 лица в списъка си с чуждестранни агенти, мярка, която Москва използва все по-често срещу критиците на Кремъл, предаде „Франс прес“.

 

Актуализираният списък беше публикуван на сайта на министерството. Според руските закони лицата и организациите, признати за „чуждестранни агенти“, трябва да се регистрират, да спазват досадни административни процедури и да съобщават ясно този статут във всичките си публикации, включително в Туитър. Според Москва списъкът засяга преди всичко финансирани от чужбина организации, които извършват политическа дейност в Русия.

 

Сред лицата, обявени за чуждестранни агенти, е Пьотр Верзилов, създател на сайта „Медиазона“, специализиращ в следенето на съдебни дела, свързани с опозицията. По-рано той беше член на протестната група „Пуси райът“ и през 2018 г. стана жертва на тежко отравяне, за което обвинява Кремъл.

„Това е една дълбоко дискриминационна мярка“, коментира Сергей Смирнов, главен редактор на „Медиазона“, също включен в новия списък. Той сравни определението „чуждестранни агенти“ с класификацията като „враг на народа“ по време на сталинисткия терор.

В списък беше включена и неправителствената организация „ОВД-Инфо“, един от най-добрите руски източници за следене на арестите по време на опозиционни протести, отбелязва АФП. Медийният проект „ОВД-Инфо“ е включен в списъка с „нерегистрирани обществени организации, изпълняващи функциите на чуждестранен агент“, посочва ТАСС. Всички включени в списъка физически лица са автори на материали за „Медиазона“ и неправителствената организация „Голос“ („Глас“ на руски).

 

„Голос“ порицава редовно измами на избори в Русия. Самата организация беше включена в списъка в средата на август, припомня АФП, като добавя, че през последните месеци в списъка се включват предимно журналисти, активисти и опозиционни медии.

 

Руската агенция отбелязва, че законът за чуждестранните агенти беше приет в Русия, след като Министерството на правосъдието на САЩ поиска от „Ар Ти Америка“ (филиал на руската телевизия РТ) да се регистрира като чуждестранен агент на територията на САЩ.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.