Русия: Омбудсманът иска политзатворник с тумор да бъде опериран в болница

Омбудсманът на Русия Елла Памфилова отправи до директора на руската Федерална служба по изпълнението на наказанието Генадий Корниенко официален апел да бъде оказана спешна медицинска помощ на затворник. Става въпрос за Олег Навални, брат на най-видния в Русия опозиционер Алексей Навални, съобщава руското електронно издание „Грани.ру“, цитирайки сайта на омбудсмана на Русия. Според препоръката на медицински специалист на Олег Навални трябва да бъде извършена спешна стоматологична операция в болнична обстановка.

Адвокатът на Олег Навални Кирил Полозов потвърди, че е наложително да се извърши тази операция на клиента му. „Той има тумор на горната челюст и той трябва да бъде изрязан“, казва адвокатът. Но ръководството на Федералната служба за изпълнение на наказанията отказва операцията да бъде извършена в гражданска болница и има намерение да прехвърли затворника от лагера в Орловска област в друг затвор в Петербург, където да бъде опериран.

Омбудсманът на Русия Памфилова се обърна и към прокуратурата на Русия с искане да бъде направена щателна проверка на правомерността на наложеното на Олег Навални наказание, който е изпратен в изолатор, или, както се казва, „единична наказателна килия“. Тя настоява да се провери и доколко са правилни редица други наказания, наложени от управата на затвора, в който е Навални, между които и рязкото влошаване на режима, при който бива държан затворникът след излизането му от изолатора.

Памфилова също така се съмнява в обосноваността на многото наказания, наложени на осъдените за „разпалване на масови безредици“ Леонид Развожаев и Сергей Удалцов. В съобщението на сайта на омбудсмана по този случай се съобщава, че в резултат на нейните действия са могли да бъдат решени редица проблеми, в това число въпросът за оказването на специализирана медицинска помощ на Развожаев. Те са осъдени през юли 2014 по т.нар. „блатно дело“, т.е. за мнима организация на масови безредици по време на протестна демонстрация срещу Путин на Блатния площад в Москва през 2012 г. Правозащитните организации ги смятат за политически зтаворници, каквито в Русия според руските власти няма.

Олег Навални миналата година беше осъден на три и половина години затвор по дело за злоупотреби, което руските правозащитници и опозиционери смятат за скалъпено. В Русия е широко разпространено мнението, че присъдата над брата на главния опозиционер в Русия Алексей Навални е опит за шантаж върху самия Алексей Навални. Както е известно, той от дълго време се намира под домашен арест, но властите, като имат предвид голямата му популярност, не го пращат в затвора, страхувайки се от вълнения. През август администрацията на лагера, в който държат Олег Навални, наложила 15 дни престой в изолатор заради това, че е „спал в неделя“.

На брата на Алексей Навални непрекъснато му налагат наказанието „престой в наказателна килия“ заради това, че от затвора пише дописки до руски опозиционни издания, в които критикува порядките в руските затвори.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.