Русия: осъден за мирен протест активист е изтезаван в затвора

Мъж е бит, систематично подлагат на изтезания и заплашван с изнасилване в руски затвор. Става дума за човек, осъден заради участието си в мирни протести, съобщи „Индипендънт“. В писмо до своята съпруга, тайно изкарано от затвора от адвоката му, Илдар Дадин твърди, че главата му е била набутвана в тоалетната и е бил окачван на белезниците, закопчани на китките му.

34-годишният мъж излежава присъда от 2 години и половина. Той стана първият човек, осъден по силата на оспорван нов закон, забраняващ публичните събрания.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че случаят изисква „най-сериозно внимание“ и че президентът Владимир Путин ще бъде информиран. Местни руски медии предадоха, че със случая ще се заеме разследваща комисия, въпреки че от затвора отричат всякаква вина. От „Амнести интернешънъл“ призоваха да се освободи Дадин:

„Настояваме руските власти да сложат край на модела на безнаказаност на наказанията и останалите злоупотреби и да разследват ужасяващите обвинения на Илдар Дадин“, се казва в писмото. „Те трябва също незабавно и безусловно да освободят Илдар Дадин, и изцяло да го компенсират за несправедливостта, която му е причинена. Никой не трябва да бъде в затвора само защото мирно е изразил мнението си“, призовава правозащитната организация.

Според писмото на Дадин, публикувано изцяло в сайта Медуза (на руски език), той е пристигнал в затвора в Сегежа, Северозападна Русия, на 10 септември тази година. Следващия ден е бит четири пъти от групи от по дванадесет души. На 12-ти септември е провесен за белезниците си, като преди това е свалено бельото му и е заплашван, че ще бъде изнасилен, ако не прекрати гладната си стачка. Дадин твърди, че редовно е подлаган на “побои, тормоз, унижения, обиди, непоносими условия на задържане“ и че „всичко това се случва и с другите затворници“.

Ръководството на затвора потвърди, цитирано от The Moskow Times, че е използвало сила срещу активиста, но с аргумента, че това е станало само когато той отказал да напусне килията си или не се е подчинил на заповедите“.

В края на писмото си Дадин предупреждава, че не може да издържи още дълго. „Подложен съм на изтезания, бой и изнасилване, малко вероятно е да оцелея повече от седмица“, пише той. „Ако внезапно почина, може да ти кажат, че съм се самоубил, че е станал инцидент, че съм бил застрелян, докато съм се опитвал да избягам, или докато съм се бил с друг затворник, но това ще е лъжа, това ще е планирано от администрацията убийство с цел да се елиминират свидетелите и жертвите на изтезания“, завършва писмото.

Според „Амнести“ Дадин е успял тайно да продиктува писмото на адвоката си по време на последната им среща.

В сряда московският офис на „Амнести интернешънъл“ беше затворен от руските власти. Когато служителите му пристигнаха на работа, завариха вратите запечатани, ключалките извадени и елетричеството – изключено.

Вторник вечерта поддръжниците на Дадин се събраха на протест пред Кремъл.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.