Русия: Първо наказателно дело срещу организация – „чуждестранен агент“

Наказателното дело срещу Валентина Череватенко е политически мотивирано, твърди руската правозащитна организация „Мемориал“ в специално изявление. Ръководителката на неправителствената организация „Жените на Дон“ е обвиняема заради „злостно неизпълнение“ на закона за „чуждестранните агенти“, съобщи Радио „Свобода“.

Според правозащитниците от „Мемориал“ Череватенко е станала жертва на „кампанията, която държавата води срещу обществените организации, които си позволяват да критикуват властите“. „Мемориал“ е една от най-големите руски организации, разпространяваща информация за политически мотивираните масови репресии, вършени в бившия СССР, както и със защита на човешки права.

Наказателното дело срещу ръководителката на организацията започна през юни тази година. Според следствието, фондацията „Жените на Дон“ се е занимавала с „политическа дейност“ и е получавала финансиране от чужбина, но ръководителката й „умишлено“ не е подавала заявление за включването на организацията й в специалния списък на НПО-тата, които са „чуждестранни агенти“.

Това е първото в Русия наказателно дело по члена от закона за „чуждестранните агенти“, който наказва за „злостно неизпълнение“ на разпоредбите на същия закон. По-рано президентският Съвет по правата на човека в Русия заяви, че този член противоречи на руската Конституция.

Самата г-жа Череватенко отхвърля обвиненията в чуждестранно финансиране на фондацията си и свързва наказателното преследване срещу организацията й с проекта „Граждански Минск“. Целта на този проект е да се извършва наблюдение върху процеса на осъществяване на договореностите от Минск за прекратяване на конфликта в Източна Украйна, постигнати между Русия, Украйна и самопровъзгласилите се сепаратистки „Донецка народна република“ и „Луганска народна реплика“ с посредничеството на Ангела Меркел и Франсоа Оланд.

По-рано правозащитници от няколко европейски страни подписаха обръщение в защита на Череватенко. В нейна защита се обяви също и ЕС.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.