Русия: До пет години затвор за участие в „неразрешени протести”

Участието в протести, които не са разрешени от руските власти, може да се наказва със затвор. Това гласи проектозакон, приет от руската Дума на първо четене, съобщи РИА „Новости“, цитирана от електронното издание грани.ру. Текстът предвижда нова скала от наказания при участие в неразрешени протести, която достига до пет години лишаване от свобода.

Законопроектът е подготвен от двама депутати от управляващата партия „Единна Русия” – Андрей Сидякин и Андрей Красов. Те твърдят, че много граждани систематично участват в митинги, които не са разрешени от кметовете. Според депутатите това не може повече да се толерира.

Със законопроекта се въвежда изменение в чл. 212.1 от руския Наказателен кодекс, по който досега се наказваше участието в неразрешени от властите митинги, шествия и събрания. С новите промени се предлага включително и завеждане на дела срещу онези граждани, на които вече е било налагано административно наказание за участие в неразрешени протести. Текстът позволява започването на съдебно дело след повече от две такива административни наказания в рамките на половин година.

Авторите предвиждат следната скала от наказания: глоба от 600 хиляди до 1 милион рубли (16 000 до 27 000 евро), или глоба в размер на дохода на осъдения за период от две до четири години, задължителен общественополезен труд до 480 часа, принудителен труд за срок до пет години или лишаване от свобода – пак до пет години.

Текстът предвижда и двойно увеличаване на административните наказания за неизпълнение на полицейско разпореждане при митинг, шествие или манифестация. Досега максималният срок на ареста, налаган от съд, беше 15 денонощия.

Предвижда се и административен арест за деяния, квалифицирани като нарушения при провеждането на самите масови прояви. Досега за това се налагаха само глоби.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.