Русия планира централен регистър на ХИВ-позитивните

Русия обяви, че планира да предложи всеки диагностициран с ХИВ да присъства в централен регистър. Въпреки че засега мярката не е задължителна, мнозина се тревожат, че хората ще бъдат принудени да се включват в регистъра и че това може да бъде използвано, за да се дискриминират ХИВ-позитивните, пише Pink News.

В интервю за ТАСС говорителят на руското Министерство на здравеопазването заяви, че целта на регистъра е да разпространява ресурси, свързани с ХИВ. Според говорителя в резултат от регистъра лекарствата за ХИВ ще бъдат по-лесно достъпни.

Според Министерството на здравеопазването в регистъра вече са добавени 824 хиляди от 850 хиляди ХИВ-позитивни хора. Но активистите в областта на ХИВ и СПИН се опасяват, че има много недиагностицирани ХИВ-позитивни в Русия.

По данни от наличните доклади по-малко от половината от хората, заразени с вируса на ХИВ в Русия, получават лечение. По-голямата част от бюджета на Русия за ХИВ отива за лекарства, а според активистите повече средства трябва да се отделят за превантивни мерки, каквито са сексуалното образование и презервативите.

Одобрени от правителството здравни експерти миналата година обвиниха презервативите за разпространението на ХИВ. Според тях достъпът до презервативи насърчава безразборните сексуални контакти.

Руският Институт за стратегически изследвания представи проучване пред комисията за обществено здраве в Градския съвет на Москва. В него се твърди, че западните модели за борба с ХИВ обръщат твърде голямо внимание на рисковите групи, като например накрозависимите и ЛГБТ хората. Според авторите тези модели не биха работили в Русия, защото „културните, историческите и психологическите характеристики на населението“ са различни.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.