Русия: полицията арестува активисти с плакати, пародиращи думи на Медведев

Полицията арестува двама активисти, провели протестна акция пред Бурятския държавен университет, където се провежда среща с премиера на Русия Дмитрий Медведев. Това стана в град Улан-Уде, столицата на автономната република Бурятия в състава на Руската федерация, съобщава Би Би Си. Информация за случая разпространиха първо местните медии, а един телевизионен канал излъчи видеорепортаж от протестната акция и ареста на активистите.

Младежите демонстрирха с плакати, които съдържат леко изменени изказвания на премиера Медведев. Единият от тях посрещна политика с плакат „Няма пари…Държим се… Настроението е лошо…“

В края на май премиерът по време на посещение в Крим отвърна на пенсионери, които му се оплакаха от ниските си пенсии и че държавата не ги индексира с аргумента, че са прави, но в бюджета няма пари. „Вие се дръжте тук, желая ви всичко хубаво, добро настроение и здраве“, посъветва след това изявление Медведев пенсионерите.

Вторият активист носи плакат с надпис: „Напуснах училище, за да отида в бизнеса! Фалирах…Благодаря…“

В началото на август Медведев, по време на фестивала „Територия на смисъла“, посъветва учителите, недоволни от ниските заплати, да отидат да работят на места, където „могат да припечелят по-бързо и по-добре“, например в бизнеса.

„Аз лично дойдох с плаката като гражданин, който не разбира добре изказванията на ръководителите на страната“, поясни действията си пред портала „Тайга.инфо“ Леонтий Красовски, един от участниците в протестната акция. Той казва пред медията, че него и другия активист първо ги извели от територията на университета, а след това ги задържали в полицейски участък за „проверка на самоличността“, макар че и двамата са носили документи за самоличност. По думите му са ги държали няколко часа в полицията, след което са ги пуснали.

По-рано в Бурятия се продаваха сладки с надпис „Пари няма. Но вие се дръжте!“ и със стилизиран подпис на Медведев. Продажбата им беше много бързо прекратена. Местните медии твърдят, че фирмата е спряла производството им под натиска на властите.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.