Русия: Полярният прайд беше спрян заради „гей пропаганда“

Прайд, който трябваше да се проведе на Северния полярен кръг, беше спрян заради руския закон срещу „гей пропагандата“. Прайдът щеше да се състои в град Салехард на 29 януари, но беше забранен от градските власти, предаде Pink News. Полицията спря около 300 души, които искаха да вземат участие в шествието, с аргумента, че това би увредило „здравето и развитието“ на децата.

През 2012 г. московският прайд получи 100-годишна забрана, а на следващата година Путин подписа закона срещу „гей пропагандата“. Организаторът на прайда в Москва Николай Алексиев продължи активистката си дейност в разрез с новия закон. Той каза, че при необходимост ще сезира Европейския съд по правата на човека и добави, че руската конституция дава на хората правото на свободно събиране. Алексиев помогна при подаването на молби за разрешаване на прайдове в цяла Русия.

Досега заявленията за провеждане на прайд са отхвърлени в Архангелск, Екатерининбург, Челябинск, Саранк, Санкт Петербург, Тула, Твер и Владимир.

Инициаторката на закона против гей пропагандата Елена Мизулина наскоро предложи законопроект, в който се декриминализира домашното насилие. Той предстои да бъде гласуван в парламента.

По-рано през януари Русия обяви, че ще прави регистър на ХИВ-позитивни пациенти.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
Avatar
Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.