Русия: Последовател на Свидетелите на Йехова е заплашен от 10 г. затвор заради вярата си

Руските власти трябва да прекратят делото срещу последователя на религиозната общност Свидетели на Йехова  Денис Кристиансен, гражданин на Дания, възбудено заради неговата религиозна практика и следва незабавно да го освободят, се казва в комюнике на Хюман райтс уоч.

На 3-ти април в град Орел започна разглеждането на дело срещу датчанина Денис Кристиансен. Той се намира вече почти 11 месеца в ареста. Ако бъде признат за виновен в организирането на дейността на „екстремистката“, според руската прокуратура религиозна организация Свидетели на Йехова, той може да получи наказание до десет години затвор.

„Руските власти искат да накажат този последовател на Свидетелите на Йехова заради това, че той се опитва да осъществи правото си да изповядва свободно религията си, казва Рейчъл Денбър, заместник директор на отдела на Хюман райтс уоч за Европа и Централна Азия. „От самото начало следствието се опитва да представи мирната религиозна практика на Кристиансен като престъпно деяние. Но той не е направил нищо противозаконно и следва да бъде освободен“, заявява тя.

През 2016 г. съдът в този град забрани общината на Свидетелите на Йехова, защото според него тя е „екстремистка религиозна организация“.

Кристиансен, който живее легално в Русия от 2000 г., е арестуван в Орел на 25 май 2017 г., по време на полицейска операция за разгонване на молитвено събрание на Свидетелите на Йехова. Един от старейшините на местната община на тази религиозна организация  произнася проповед. Самият Кристиансен никога не е бил щатен служител на Свидетелите на Йехова, но той е човекът, който е отключил залата преди началото на събранието.

Той е обвинен в „организация на дейността на религиозна организация, която е призната за екстремистка“. Хюман райтс уоч  е запозната с обвинителния акт, в който пише, че той „активно е участвал в организационна работа с цел продължаване на незаконната дейност“ на орловското поделение на Свидетелите…“

Както съобщава адвокатът на Кристиансен, обвинението се основава на неговите действия на 25 май 2017 г., а също и на два други епизода от февруари 2017 г., когато той е участвал в обсъждане на религиозна публикация. В акта се твърди също, че той има активна роля в привличането на други верующи в дейността по поддържането на молитвения дом в ред (което е ставало преди влизането в сила през юли 2017 г. на забраната на организацията), а също и че е канил хора на молитвени събрания, които не са формални членове на общината.

През април 2017 Върховният съд на Русия призна Управленческия център на Свидетелите на Йехова в Русия, който координираше работата на всичките 395 местни поделения на църквата за „екстремистка организация“ и с това я ликвидира, забранявайки каквато и да е дейност на последователите ѝ. През август всичките поделения са внесени от Министерството на правосъдието на Русия в списъка забранените екстремистки организации.

През последно време Свидетелите на Йехова са мишена на полицейски атаки и стават обвиняеми не само в Орел, но и в много други руски градове.

Такива случаи са регистрирани през януари т.г. в Кемерово, където са проведени 15 обиска в членове на организацията, на 7 февруари в Белгород, където полицията е обискирала 16 квартири в рамките на дело за „екстремизъм“, както и са арестувани двама човека. По-рано такива действия са предприети в Таганрог, където 16 членове на организацията са получили условни присъди заради това, че са продължавали да се събират на молитвени събрания, след като през 2009 г. местен съд е забранил дейността на общината в този град.

Руското правителство вече е признато от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург за отговорно за нарушения на член девети на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи във връзка с жалбата, която Управленческия център на Свидетелите на Йехова е подал срещу Русия в този съд.

Жалба в ЕСПЧ срещу това, че арестът му представлява незаконно лишаване от правото му на изповядване на религия, е подал и Криситансен.

„В Русия виждаме ескалация на преследванията на Свидетелите на Йехова“, отбелязва Рейчъл Данбър. „Прекратяването на делото на Кристиансен би могло да стане първата стъпка към прекратяването на полицейските нападения и наказателното преследване на други верующи само за това, че изповядват мирно една религия“, добавя тя

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.