Русия повдига обвинения срещу активист за пост във фейсбук

Миналия месец Александър Коровайни споделя изображение на фейсбук страницата си като част от „10-годишно онлайн предизвикателство”, в което хората постват свои снимки от преди 10 години и от днес. Коровайни, който живее в Йеиск, краснодарската област в Русия, подхожда специфично към предизвикателството, като споделя графика, в която се сравняват цените на стоки за бита, като килограм захар през 2009 и 2019 г., съобщава Хюман Райтс Уоч.

Макар и обикновена графика, изображението е проблемно, защото е от медията МБКх, новинарски аутлет, основан от Михаил Кордоковски, бивш петролен магнат, политически затворник и дългогодишен трън в очите на руското правителство. А Коровайни, 34, е член на руската опозиционна партия Яблоко и член на общинския съвет на Йеиск. Той прекарва 10 дни в затвора през 2017 г. за участието си в протест срещу корупцията и в същия ден е бил уволнен от училището, в което е преподавал. „Често задавам неудобни въпроси”, Коровайни споделя с ХРУ.

На 14 март Коровайни е извикан в кабинета на прокурора и е информиран, че срещу него са повдигнати административни обвинения според руския закон от 2015 г. за „нежелателни организации”, който оторизира главния прокурор да изгонва от страната всяка чуждестранна или международна организация, за която се твърди, че вреди на Русия. Според главния прокурор този пост е свързан с Отворена Русия, онлайн движение, което окуражава прозрачността и независимата информация в страната. През 2017 г. движението, създадено по инициатива на Кодроковски, е обявено за „нежелателно”. Поддръжниците на Отворена Русия са подложени на нарастващ натиск от властите.

Обвиненията срещу Коровайни са свързани с по-широкото смазване от страна на властите на свободата за онлайн изразяване. Обвиненията за словесни обиди в социалните медии са се увеличили в Русия. Сред тях попадат, както в случая на Коровайни, постове, които властите смятат за свързани с чуждестранна „нежелателни организация”.

Коровайни, който, ако бъде осъден, ще плати глоба от 15 000 рубли или 233 долара, е казал на прокурора, че медията МБКх, макар и блокирана в Русия, не е нито нежелателна организация, нито е същата като Отворена Русия. Отговорът на прокурора е, че МБКх е ресурс на Отворена Русия и че „това е едно и също, защото МБКх означава Михаил Борисович Кодроковски.”

Дали МБКх е или не е част от Отворена Русия, няма значение: нито едно от двете движения не трябва да бъде забранявано в Русия. „Смятам, че делото срещу мен цели да ме накара да спра с моите протестни дейности,” казва Коровайни.

Властите трябва да спрат употребата на неясно формулирани закони, за да преследват критиците, и да свалят обвинението срещу Коровайни, обобщава ХРУ.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.