Русия: правителството срещу правозащитниците

През изминалите четири години Кремъл се стреми да стигматизира критицизма, или алтернативните гледни точки към правителството, като нелоялни, спонсорирани от чужбина, или дори предателски, пише Хюман Райтс Уоч. Това е част от поголовно смазване на критичните гласове включващо нови законови рестрикции на интернет, на свободата на словото, на правата на ЛГБТ хората и на други фундаментални ценности.

Една постоянна, централна черта на случващото се е законът от 2012 г., който изисква независимите организации да се регистрират като „чуждестранни агенти”, ако получават чуждестранно финансиране и са ангажирани в широко дефинираната „политическа активност”. В Русия терминът „чуждестранен агент” може да бъде интерпретиран от обществото само като „шпионин” или „предател”. До днес руското Министерство на правосъдието е определило 158 организации като „чуждестранни агенти”, съдилищата са определили главоломни глоби на много от тях, тъй като не са спазили закона, а около 30 организации са предпочели по-скоро да прекратят дейността си, отколкото да носят етикета „чуждестранен агент”. Нарочените организации включват такива, които се занимават с човешки права, екология, проблеми на ЛГБТ, със здравни въпроси и изследването на общественото мнение по социални въпроси. Един съд предизвика затварянето на асоциация АГОРА, от водещите организации за човешки права в Русия, в отговор на делото на Министерството на здравеопазването, в което организацията е обвинявана, че е нарушила закона за „чуждестранни агенти” и е извършвала дейности отвъд мандата му.

Министерството е премахнало определението „чуждестранен агент” на над 20 групи, които признават, че са спрели да приемат чуждестранно финансиране. Така, към днешна дата, официалният списък на „чуждестранни агенти” се състои от 88 организации.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.