Русия: правозащитникът Юрий Дмитриев е изпратен за провеждане на психиатрична експертиза

 

Ръководителят на Карелския филиал на правозащитната организация „Мемориал“ Юрий Дмитриев, който е известен със страстната си работа по обнародване на престъпленията на сталинисткия режим в бившия СССР,  е откаран в следствен изолатор в Петербург за провеждане на психиатрична експертиза. Това съобщава на сайта си Радио „Свобода“, което се позовава на съобщение във Фейсбук на дъщеря му Екатерина Клодт.

По думите ѝ, баща ѝ е бил откаран от арест в град Петрозаводск, Карелия, на 15 юли. Адвокатът на Дмитриев е узнал за отвеждането на клиента си по време на съдебно заседание, посветено на избор на мерки за неотклонение на Дмитриев.

Правозащитникът Юрий Дмитриевски беше задържан в края на юни. Предявени са му обвинения в сексуално насилие по отношение на непълнолетната му приемна дъщеря и бе арестуван за два месеца. В правозащитния център „Мемориал“ смятат, че новото наказателно дело на Дмитриев е политическо преследване.

През 2016 г. против Дмитриев беше заведено дело по обвинение за развратни действия, които той бил вършил с непълнолетната си приемна дъщеря и за това че той изготвял детска порнография. В компютъра му бяха намерени снимки на детето, които следователите смятат, че са порнография. Самият Дмитриев многократно е заявявал, че правил снимки на приемната си дъщеря, за да може с тях да се отчита пред органите по опеката.

През 2018 първоинстанционният съд оправда Дмитриев, но прокуратурата обжалва. По-късно Върховният съд на Карелия отмени оправдателната присъда. Новото разглеждане на делото започва през август.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.