Русия: Президентският съвет по правата на човека се отказа от визита в Чечения

Делегация на руския Президентски съвет по правата на човека се отказала от намерението си да посети Чечения. Посещението трябваше да започне в сряда вечерта, съобщават Би Би Си и други медии. Според някои от членовете на делегацията посещението е отменено поради страх за сигурността на членовете ѝ.

Ръководителят на съвета Михаил Федотов каза, цитиран от агенция „Интерфакс“, че сега делегацията на Съвета вече е в Ингушетия и не е извършила никаква дейност в Чечения, вместо да седи там два дни, както беше планирано. Федотов обяснява това с липсата на време. Според него членовете на Съвета са прекарали в Дагестан почти цял ден и са участвали там в няколко непланирани мероприятия. Резултатът от това е, според Федотов, че са пристигнали в Чечения много по-късно от планираното.

Членът на Съвета Андрей Бабушкин, от своя страна, заяви, пред агенция РБК, че делегацията е имала намерение да седи в Чечения два дни, но се е отказала от посещението и засега няма намерения да отива там. Бабушкин твърди, че са решили да променят плановете си поради неприязънта, която държавният глава на Чечeния Рамзан Кадиров изпитва към члена на делегацията на Съвета Игор Каляпин. Членове на Съвета твърдят, че властите на Чечения са отказали да гарантират сигурността на делегацията на държавните правозащитници.

Федотов не коментира тези твърдения, но призна, че между Каляпин и Кадиров наистина има конфликт. По думите му, по време на предварителните преговори по повод визитата в Чечения на хората от Съвета е казано, че пристигането на Каляпин може да доведе до „нежелателни ексцеси“.

„Задачата ни е не да създаваме проблеми и да не провокираме ексцесии. Друга ни е задачата и тя е да решаваме конфликти“, добави шефът на Съвета. Той изрази мнение, че с времето конфликтът между Каляпин и Кадиров може бе ще бъде урегулиран.

По-рано имаше съобщения, че членовете на Съвета ще пристигнат в Чеченската република в сряда вечерта и че те се надяват на среща с ръководителя на областта Кадиров, отбелязва Би Би Си и добавя, че всъщност не се е знаело дали такава среща ще има. Журналистката от в-к „Новая газета“ Елена Масюк и членка на Съвета предположи, че никакво посещение в Чечня няма да има, добавя Би Би Си.

Президентският съвет на Русия по правата на човека се намира на изнесено заседание в Северен Кавказ 30 май до 9 юни, в рамките на което трябваше да има посещение и в Чечения.

През март тази година Каляпин беше нападнат от хора с маски в хотел в столицата на Чечения Грозни. Конфликтът между него и Кадиров продължава вече много време. През 2014 г. Каляпин осъди изгарянето на къщи, в които живееха роднини на хора, заподозрени в тероризъм. Тогава Кадиров заяви по адрес Каляпин, че „човек с фамилия Каляпин“ е свързан с финансирането на терористите.

Малко по-късно чеченският офис на правозащитници, работещи под ръководството на Каляпин, беше нападнат, а помещението изгорено. През 2015 г. в Грозни имаше погром над още един офис на правозащитници.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.